ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πέρασε το νομοσχέδιο - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζητά ο Τζόνσον

Brexit: Πέρασε το νομοσχέδιο - Εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ζητά ο Τζόνσον
(House of Commons via PA via AP)

Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο νόμος για την αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων και κατά τη δεύτερη σημερινή ψηφοφορία, με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.

Το νομοσχέδιο μεταφέρεται τώρα προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων, προτού επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή. Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

"Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Κόρμπιν: Ο Τζόνσον προσφέρει το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει "το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας", όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

"Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές", είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ