ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε το αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Απορρίφθηκε το αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές
(House of Commons via PA via AP)

Άλλη μία ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, τις οποίες είχε ζητήσει.

Κατά την ψηφοφορία, στη Βουλή των Κοινοτήτων, 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ 56 ψήφισαν ενάντια. Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς από νωρίς έγινε ξεκάθαρο πως το αίτημα για εκλογές θα γίνει δεκτό μόνο εφόσον πρώτα το νομοσχέδιο περάσει από τη βουλή των Λόρδων και γίνει νόμος.

«Πριν από 48 ώρες ο Κόρμπιν ήθελε να "σταματήσει το πραξικόπημα" και να αφήσει τον κόσμο να ψηφίσει. Τώρα λέει "σταμάτα τις εκλογές, σταμάτα και τον κόσμο από τον να ψηφίσει» ήταν η πρώτη δήλωση του Τζόνσον.

«Νομίζω πως είναι ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία της χώρας που αρνείται πρόσκληση για εκλογές. Μπορώ μόνο να υποθέσω τους λόγους της άρνησής του. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι δεν πιστεύει πως θα κερδίσει» συμπλήρωσε.

Πέρασε το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit

Νωρίτερα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τον νόμο για την αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων και κατά τη δεύτερη σημερινή ψηφοφορία, με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.

Το νομοσχέδιο μεταφέρθηκε προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων, προτού επιστρέψει στους βουλευτές για την οριστική αποδοχή. Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

"Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Κόρμπιν: Ο Τζόνσον προσφέρει το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει "το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας", όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

"Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές", είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ