ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχάμες: Στους 20 οι νεκροί από τον τυφώνα Ντόριαν

Μπαχάμες: Στους 20 οι νεκροί από τον τυφώνα Ντόριαν
AP Photo

Ο απολογισμός του καταστροφικού πλήγματος του τυφώνα Ντόριαν στις Μπαχάμες αυξήθηκε από τους επτά στους 20 νεκρούς και ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο μεγαλύτερος, δήλωσε βράδυ της Τετάρτης (4/9) σε μέσο ενημέρωσης της χώρας του ο υπουργός Υγείας του αρχιπελάγους της Καραϊβικής Θάλασσας.

«Ο απολογισμός αυξήθηκε στους 20 νεκρούς», είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Δρ. Ντουέιν Σαντς, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα σπίτια που πλημμύρισαν μόλις άρχισαν».

Πολλοί κάτοικοι στις Μπαχάμες εξέφραζαν ανησυχία για την τύχη συγγενών τους στα νησιά της χώρας που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα, οι επιπτώσεις του οποίου μόλις αρχίζουν να γίνονται αισθητές στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ιδίως στην Τζόρτζια.

Οι 17 από τους νεκρούς βρέθηκαν στα νησιά Άμπακος, οι υπόλοιποι τρεις στη Μεγάλη Μπαχάμα.

Ο Ντόριαν προκάλεσε βροχόπτωση έως και 76 εκατοστών στις Μπαχάμες, που έπληξε με μανία. Η Μαρς Χάρμπορ, η μεγαλύτερη πόλη των νησιών Άμπακος, έχει καταστραφεί κατά το 60%, τόνισε ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις. Το αεροδρόμιο είναι κάτω από το νερό, ο διάδρομος αποπροσγειώσεων επίσης, όλη η περιοχή μοιάζει με λίμνη.

Μόνο σε μία ανάρτηση στο Facebook που έκανε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Our News Bahamas έγιναν 2.000 σχόλια από πολίτες με τα ονόματα αγνοούμενων δικών τους από την Τρίτη. Σε κάποια από τα σχόλια ωστόσο χρήστες διαβεβαίωναν πως τους εντόπισαν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι περίπου 70.000 άνθρωποι χρειάζονται «ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα» στις Μπαχάμες, διά στόματος του Μαρκ Λόουκοκ, του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Κατά τον ίδιο ο ΟΗΕ αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο δολάρια από το ταμείο του για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων προκειμένου να αρχίσει να προσφέρεται βοήθεια στους πληγέντες.

Από την Κατηγορία 5 — την υψηλότερη της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον — ο τυφώνας Ντόριαν υποβαθμίστηκε στην Κατηγορία 2, αλλά παραμένει επικίνδυνος, με ανέμους ταχύτητας έως και 175 χιλιομέτρων ανά ώρα. Κινείται αυτή τη στιγμή παράλληλα με τις νοτιοανατολικές ακτές της Τζόρτζιας, σύμφωνα με μετεωρολόγους, ενώ σήμερα και αύριο αναμένεται να βρίσκεται στα ανοικτά της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας.

Η Φλόριντα γλίτωσε το άμεσο πλήγμα του Ντόριαν.

«Ασφαλώς σταθήκαμε τυχεροί στη Φλόριντα, τώρα ας σταθούμε τυχεροί και στη Τζόρτζια, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στις Μπαχάμες — μέρος των εφοδίων που αρχικά προορίζονταν για τη Φλόριντα.

Παρότι ο Ντόριαν έχει αποδυναμωθεί, ενδέχεται να φθάσει ξανά στην Κατηγορία 4 πάρα πολύ γρήγορα, μέσα στις επόμενες 24 ώρες, καθώς βρίσκεται «πάνω από θερμά νερά», προειδοποίησε ο Λανς Γουντ, μετεωρολόγος του NHC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ