ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ενισχύθηκε ο τυφώνας Ντόριαν και κατευθύνεται προς τις αμερικανικές ακτές

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ενισχύθηκε ο τυφώνας Ντόριαν και κατευθύνεται προς τις αμερικανικές ακτές
AP Photo/Gonzalo Gaudenzi

Ο τυφώνας Ντόριαν, ο οποίος έπληξε με σφοδρότητα τις Μπαχάμες και κατευθύνεται προς τις ακτές νοτιοανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ, ενισχύθηκε ξανά και κατατάσσεται εκ νέου στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

Ο τυφώνας κινείται με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 185 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Ο κυκλώνας έχει ήδη στοιχήσει τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις Μπαχάμες, ενώ οι συνέπειές του έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές σε παραθαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ.

Οι 17 από τους νεκρούς βρέθηκαν στα νησιά Άμπακος, οι υπόλοιποι τρεις στη Μεγάλη Μπαχάμα.

Περί τις 06:00 (τοπική ώρα), ο Ντόριαν βρισκόταν περίπου 170 χιλιόμετρα νότια του Τσάρλστον (Νότια Καρολίνα) και διένυε περίπου 11 χιλιόμετρα την ώρα, ενημέρωσε στο πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο του για το ακραίο καιρικό φαινόμενο το εθνικό κέντρο κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Περίπου «70.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα» στις Μπαχάμες μετά το πλήγμα του τυφώνα.

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και προσωρινή στέγη.

Ο ΟΗΕ εκταμιεύει ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων από το ταμείο του για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων προκειμένου να προσφερθεί η πρώτη βοήθεια στους πληγέντες, πρόσθεσε ο Λόουκοκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους που τους ενημέρωσε τηλεφωνικά από τη Νασάου, όπου μετέβη για μερικές ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ