ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Όχι» Κόρμπιν σε πρόωρες εκλογές - Διαφαινόμενη αναδίπλωση της κυβέρνησης

Βρετανία: «Όχι» Κόρμπιν σε πρόωρες εκλογές - Διαφαινόμενη αναδίπλωση της κυβέρνησης
Jessica Taylor/House of Commons via AP

H κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται να συναίνεσε στο σχέδιο νόμου για την αποτροπή ενός άτακτου Brexit την 31η Οκτωβρίου να επικυρωθεί ως τις 17:00 αύριο Παρασκευή, ανέφερε μέσω Twitter το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Κοινοτήτων κι αναμένεται να αρχίσει να συζητείται σήμερα στη Βουλή των Λόρδων, που έχει στη διάθεσή της ελάχιστο χρόνο για να το εγκρίνει, αφού ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έχει αποφασίσει οι εργασίες του βρετανικού κοινοβουλίου να ανασταλούν από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως αντιτίθεται στην παράταση και πως είναι έτοιμος να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Μέλη του Συντηρητικού Κόμματος στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου έχουν καταθέσει σειρά τροπολογιών σε μία απόπειρα να εξαντλήσουν τον χρόνο που είναι αφιερωμένος στο νομοσχέδιο για την παράταση της προθεσμίας για το Brexit και να το εμποδίσουν να υιοθετηθεί πριν το κοινοβούλιο αναστείλει τις εργασίες του τη Δευτέρα.

Όμως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η κυβέρνηση στην άνω βουλή, τη Βουλή των Λόρδων, ανακοίνωσε πως παύει να αντιτίθεται στη νομοθεσία.

Ο Ρίτσαρντ Νιούμπι, ένα αντιπολιτευόμενο μέλος της Βουλής των Λόρδων, ο οποίος είχε φέρει το πάπλωμά του στο κοινοβούλιο έτοιμος για να περάσει εκεί τη νύχτα συζητώντας τον νόμο, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έπαψε να αντιτίθεται αφού υπέστη μεγάλες ήττες σε μερικές από τις προτεινόμενες τροπολογίες.

«Αυτοί στην άλλη πλευρά αντιλήφθηκαν πως αυτό ήταν πιο βλακώδες απ' ό,τι συνήθως και πως φαίνονται βλάκες και πως είναι ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

Η θέση Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στον πρωθυπουργό των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, παρότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών αφού επικυρωθεί το σχέδιο νόμου με σκοπό την αποτροπή της αποχώρησης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανέφερε η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC επικαλούμενη συνεργάτη του.

«Διακεκριμένος βουλευτής των Εργατικών μόλις είπε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον διαβεβαίωσε απόψε (σ.σ. το βράδυ της Τετάρτης) πως δεν θα επιτρέψει στον Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Λόρα Κούνσμπεργκ.

Νωρίτερα χθες, ο Κόρμπιν είχε πει πως θα συμφωνήσει να διεξαχθούν νέες εκλογές μόλις η άνω Βουλή, η Βουλή των Λόρδων, εγκρίνει το σχέδιο νόμου για να αποτραπεί το λεγόμενο no-deal Brexit. Δεν ξεκαθάρισε την ημερομηνία που θέλει να γίνουν οι εκλογές.

Η Βουλή των Κοινοτήτων πάντως απέρριψε την πρόταση του Τζόνσον που προέβλεπε ότι πρόωρες εκλογές θα διεξάγονταν την 15η Οκτωβρίου, με τους βουλευτές των Εργατικών να απέχουν.

Η βρετανική κυβέρνηση παραιτήθηκε από την προσπάθεια να σταματήσει το νομοσχέδιο για την παράταση της προθεσμίας

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, εγκατέλειψε τις προσπάθειες στην άνω βουλή του κοινοβουλίου να μπλοκάρει έναν νόμο που έχει στόχο να εμποδίσει τη χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Η κίνηση άνοιξε τον δρόμο για να απαιτηθεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ μια τρίμηνη παράταση της προθεσμίας για το Brexit, αν δεν καταφέρει να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση της μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ