ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά - Δεκάδες τραυματίες

Γάζα: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά - Δεκάδες τραυματίες
EPA

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια ταραχών στη μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο 17χρονος Αλί Αλ-Άσκαρ σκοτώθηκε από σφαίρα στο λαιμό, ανατολικά της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ένας δεύτερος άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, σκοτώθηκε όταν δέχτηκε σφαίρα στο στομάχι, ανατολικά της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ασράφ Αλ-Κούντρα.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 70 άλλοι τραυματίστηκαν και 38 ανάμεσά τους από αληθινά πυρά.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι οι δυνάμεις που φυλάσσουν τη μεθόριο βρέθηκαν αντιμέτωπες με «6.200 ταραξίες και διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία, εκτοξεύοντας εμπρηστικές βόμβες και εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μερικοί διαδηλωτές κατάφεραν για λίγο να περάσουν το τείχος πριν γυρίσουν πίσω στη Γάζα και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση μέτρων καταστολής των ταραχών», ενώ πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν προβαίνει σε σχόλια για τους τραυματίες ή τους νεκρούς της παλαιστινιακής πλευράς.

Από τον Μάρτιο του 2018, στη Λωρίδα της Γάζας -κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ- πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, οι οποίες στο τέλος συνοδεύονται από βίαια επεισόδια.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της «Μεγάλης πορείας της επιστροφής», όπως την ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν κυρίως την άρση του αυστηρού αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια στον θύλακα και το δικαίωμα να επιστρέψουν στη γη από την οποία οι οικογένειές τους διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Από την ημερομηνία αυτή, τουλάχιστον 308 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια ταραχών που ξεσπούν μετά τις συγκεντρώσεις αυτές. Επτά Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στα βίαια αυτά επεισόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ