ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Γαλλία απειλεί με βέτο στο ενδεχόμενο νέας παράτασης

Brexit: Η Γαλλία απειλεί με βέτο στο ενδεχόμενο νέας παράτασης
Φωτογραφία αρχείου / O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον AP Photo/Virginia Mayo

Η γαλλική κυβέρνηση λέει «όχι» σε τυχόν παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, απειλώντας με βέτο σε τυχόν αίτημα παράτασης που θα υποβάλλει η Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απορρίπτει τυχόν αίτημα παράτασης, λόγω της «ανησυχητικής» έλλειψης προόδου στις πρόσφατες συνομιλίες. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες με απογοήτευση έχουν κάνει λόγο για παιχνίδι παγίδευσης από πλευράς του Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το backstop αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν υπογράμμισε ότι «οι προτάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτηρίζονται από έλλειψη ρεαλισμού», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Οι Βρετανοί πρέπει να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε ο Λε Ντριάν.

Έντονη ήταν η απάντησή του και για το ενδεχόμενο παράτασης πέραν της 31ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλείται. «Δεν θα το κάνουμε αυτό, να δίνουμε παράταση, κάθε τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον έχει πει ότι θέλει να απομακρύνει από τη συμφωνία το backstop, που θα κρατούσε τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά και τη Βρετανία σε μια τελωνειακή ένωση, προκειμένου να αποφύγει τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, μέχρι να υπάρξει εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι η διαδικασία εύρεσης εναλλακτικής πρότασης, με βάση τις συζητήσεις, αποδεικνύεται ως «φάρσα», καθώς δεν υπάρχει μια ικανοποιητική πρόταση κι οι διπλωμάτες θεωρούν ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να τους χρησιμοποιήσει για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ