ΚΟΣΜΟΣ

Στο «φως» οι συνομιλίες πριν και μετά τη δολοφονία Κασόγκι: Τα τελευταία λόγια του και ο τεμαχισμός

Στο «φως» οι συνομιλίες πριν και μετά τη δολοφονία Κασόγκι: Τα τελευταία λόγια του και ο τεμαχισμός
AP Photo/Emrah Gurel

Η τουρκική Daily Sabah έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τις συνομιλίες του Τζαμάλ Κασόγκι με την ομάδα εκτέλεσης που εστάλη στην Τουρκία για να σιγήσει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Τα ηχητικά κατεγράφησαν πριν και μετά την άγρια δολοφονία του στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και ήταν στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Μεταξύ των ηχητικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι μία μεταξύ του Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, δεύτερου τη τάξει της ομάδας, και του Δρ. Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπαϊγί, επικεφαλής του Εγκληματολογικού Τμήματος του υπουργείου Ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε αναλάβει να τεμαχίσει το πτώμα του δημοσιογράφου μετά τη δολοφονία.

Οι προαναφερθέντες είναι ανάμεσα στα πέντε άτομα τα οποία έχουν συλληφθεί για την υπόθεση και είναι αντιμέτωπα με την θανατική ποινή.

Μιλούν στις 13:02, μόλις 12 λεπτά πριν από την έλευση του δημοσιογράφου στην πρεσβεία.

Μουτρέμπ: Γίνεται να βάλεις το πτώμα σε μία τσάντα;

Αλ Τουμπαϊγί: Όχι. Πολύ βαρύ και πολύ ψηλό. Εργάζομαι πάντα πάνω σε πτώματα. Ξέρω να τα κόβω πολύ καλά. Δεν έχω ξαναεργαστεί σε ζεστό πτώμα, όμως, θα τα καταφέρω εξίσου εύκολα. Συνήθως βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική καθώς τεμαχίζω τα πτώματα. Ενδιάμεσα, πίνω τον καφέ μου και καπνίζω το τσιγάρο μου. Αφού ολοκληρώσω τον τεμαχισμό, εσύ θα τυλίξεις τα μέλη με πλαστικές σακούλες, θα τα βάλεις σε βαλίτσες και θα τα βγάλεις έξω.

Ο ίδιος στη συνέχεια ακούγεται να λέει τα εξής: «Οι ανώτεροί μου στην Υπηρεσία δεν γνωρίζουν τι κάνω. Δεν υπάρχει κανείς να με προστατέψει».

Στο τέλος της συζήτησής τους, ο Μουτρέμπ ρωτάει εάν «το ζώο που θα θυσιαστεί» έχει φτάσει. Στις 13:14 ένα άλλο μέλος της ομάδας, που παραμένει ανώνυμο, του απαντά πως ο Κασόγκι έχει φτάσει στην πρεσβεία.

Η δολοφονία

Κατά την είσοδό του στο κτήριο, ο Κασόγκι έγινε δεκτός από κάποιο γνωστό του πρόσωπο, όπως φαίνεται από την αντίδρασή του. Ο άγνωστος - για εμάς - άνδρας τον ενημερώνει πως στη πρεσβεία βρίσκεται και ο γενικός πρόξενος Μοχάμεντ αλ Οταϊμπί και τον καλεί, με ιδιαίτερη ευγένεια, σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου. Η ευγένεια, όμως, χάνεται όταν ο Κασόγκι αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει. Ο άνδρας τον τραβά από το χέρι και ο δημοσιογράφος του λέει: «Άφησε με, τι νομίζει ότι κάνεις;»

Μόλις οδηγείται στο γραφείο, ο Κασόγκι βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Μουτρέμπ.

«Σας παρακαλώ, καθίστε. Πρέπει να σας γυρίσουμε πίσω (σ.σ. στο Ριάντ). Υπάρχει εντολή από την Ιντερπόλ. Η Ιντερπόλ απαιτεί να επιστρέψεις. Είμαστε εδώ για να σε πάμε πίσω», αναφέρει ο Μουτρέμπ, με τον Κασόγκι να του απαντά: «Δεν υπάρχει καμία μήνυση εις βάρος μου. Η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει έξω».

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, εμφανίζεται ακόμη ένας Σαουδάραβας, ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο του… κακού και λέει επανειλημμένα τον Κασόγκι να «συντομεύει».

Στις 13:22 ο Μουτρέμπ ρωτάει τον Κασόγκι αν έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο. «Έχω δύο κινητά», απαντά ο δημοσιογράφος. Στη συνέχεια του λέει να αφήσει ένα μήνυμα στον γιο του.

Μουτρέμπ: Άφησε ένα μήνυμα στον γιο σου.

Κασόγκι: Τι να πω στον γιο μου;

Μουτρέμπ: Θα του γράψεις ένα μήνυμα, ας κάνουμε πρόβα. Δείξτο μας.

Κασόγκι: Τι να πω; Θα σε δω σύντομα;

Άγνωστος: Συντόμευε.

Μουτρέμπ: Θα γράψεις κάτι, όπως: «Είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχήσεις εάν δεν μπορείς να με βρεις».

Κασόγκι: Δεν πρέπει να πω πως έχω απαχθεί.

Άγνωστος: Βγάλε το σακάκι σου.

Κασόγκι: Πώς είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο μέσα σε μία πρεσβεία; Δεν γράφω τίποτα.

Άγνωστος: Συντόμευε.

Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα.

Μουτρέμπ: Γράψε κ. Τζαμάλ. Βιάσου. Βοήθησέ μας για να σε βοηθήσουμε, γιατί στο τέλος θα σε πάμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και εάν δεν μας βοηθήσεις ξέρεις τι θα συμβεί τελικά.

Κασόγκι: Υπάρχει μία πετσέτα εδώ. Θα με σύρετε;

Αλ Τουμπαϊγί: Θα σου κάνουμε αναισθησία.

Αφότου οι δολοφόνοι τον σέρνουν και λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του ο δημοσιογράφος ακούγεται να λέει: «Μην κλείσετε το στόμα μου. Έχω άσθμα. Μην το κάνετε, θα με πνίξετε».

Οι δολοφόνοι του, όμως, έχουν ήδη τοποθετήσει μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι του και ο δημοσιογράφος χάνει τη ζωή λόγω ασφυξίας.

Ο τεμαχισμός

«Κοιμάται;», «Σηκώνει το κεφάλι του», «συνέχισε να σπρώχνεις», «βάλε το καλά»: Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που κατεγράφησαν στη συνέχεια.

Πριν να αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Κασόγκι παλλόταν και προσπαθούσε να απαλλαγεί από τη σακούλα στο κεφάλι του. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε.

Η συνέχεια είναι εξίσου φρικιαστική, καθώς στα ηχητικά κατεγράφη αναλυτικά ο τεμαχισμός του πτώματος.

Στις 13:39 ακριβώς ακούγεται ο ήχος του πριονιού. Η διαδικασία κρατά για περίπου μισή ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ