ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία
Presidential Press Service via AP, Pool

Η Τουρκία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα νέο κύμα προσφύγων από τη βόρεια Συρία επανέλαβε σήμερα Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης» στην περιοχή.

Μιλώντας σε ένα γεύμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα μεταναστών από τη Συρία.

«Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας όπου μπορούν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως η Άγκυρα «εκτιμά πολύ» τη συνεργασία της με την Ουάσινγκτον για τη Συρία.

«Η αποστολή μέχρι τώρα 50.000 φορτηγών με εφόδια και πυρομαχικά προς τους τρομοκράτες μας έχει ενοχλήσει πραγματικά. Ενάντια σε ποιον χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Εναντίον της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να το αποδεχθούμε αυτό ως στρατηγικοί εταίροι», είπε.

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της Ουάσιγκτον.

Οι δύο NATOϊκοί σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μίας ζώνης στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας, και να απομακρύνουν την κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη

Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων που θα συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας», επέτρεψε να αποφευχθεί μια τουρκική επιχείρηση εναντίον των YPG που έμοιαζε επικείμενη. Την Κυριακή, τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα, πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή στρατιωτική περιπολία στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου ωστόσο δήλωσε σήμερα πως η προσέγγιση των Ηνωμένων Πολτιειών στη συμφωνία για την ασφαλή ζώνη δεν είναι ικανοποιητική και πως τα μέτρα που έχουν λάβει είναι «διακοσμητικά».

Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, θέλει οι επιχειρήσεις να επεκταθούν γρήγορα σε βάθος 32 χλμ. από τα σύνορά της, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ζώνη που θα ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα.

Άγκυρα και Ουάσινγκτον βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε πολλά θέματα τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων και η αγορά της Τουρκίας των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, για τα οποία οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα απειλήσει με κυρώσεις.

Η Τουρκία έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό στις προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να επιλυθούν διάφορα θέματα.

Ερντογάν και Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα, και στην ατζέντα των συνομιλιών τους θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Συρία, το εμπόριο και άλλα διμερή θέματα.

Αναφερόμενος σήμερα Δευτέρα, στο διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτό σύντομα.

«Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ να επενδύσουν στη χώρα μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε απαραίτητη υποστήριξη στους επενδυτές των ΗΠΑ», υπογράμμισε o Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ