ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο: Το Ιράν «συνέλαβε» πλοίο

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Κόλπο: Το Ιράν «συνέλαβε» πλοίο
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Marcos Moreno)

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» στο Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA, έχουν κατάσχει ένα πλοίο που φέρεται να μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα ντίζελ καύσιμου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Κατασχέθηκε κοντά στο λιμάνι του νησιού Greater Tunb του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις νομικές αρχές της νότιας επαρχίας Hormozgan», μετέδωσε το ISNA.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται εν μέσω της όξυνσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους συμμάχους τους στην περιοχή να αρχίσουν τις περιπολίες σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στην αποκαλούμενη «ιρανική απειλή».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το συμβάν.

Αλλάζουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες

Η νέα αυτή κλιμάκωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από την επίθεση σε μονάδες άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, η οποία έβαλε «φωτιά» στην αγορά και προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ