Βrexit: Τζόνσον και Μέρκελ θα εργασθούν αποφασιστικά για την επίτευξη συμφωνίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε σήμερα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εργασθούν δραστήρια και αποφασιστικά για να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit και θα συζητήσουν το θέμα όταν συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Έπειτα από μια δύσκολη γι' αυτόν επίσκεψη χθες, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, όταν ο Τζόνσον αποδοκιμάσθηκε από διαδηλωτές και επικρίθηκε από τον πρωθυπουργό Ξαβιέ Μπετέλ, ο Βρετανός ηγέτης είχε το πρωί της Τρίτης συνομιλία με την Μέρκελ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για να εξασφαλίσει μια συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε εξάλλου πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να εργασθούν με διεθνείς εταίρους για να δώσουν μια συλλογική απάντηση στις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εργοστασίων.
Ο Τζόνσον και η Μέρκελ συμφώνησαν επίσης πως υπάρχει ανάγκη να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και πως έχουν μια κοινή προσέγγιση στο θέμα του Ιράν, το οποίο κατηγορήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για την επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Ραγδαία κλιμάκωση στον Κόλπο: Το χρονικό της κρίσης
Επιστροφή στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ζητά η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε σήμερα την επιστροφή στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, υποστηρίζοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.
«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο στο οποίο πρέπει να επιστρέψουμε», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.
«Αλλά υπάρχει επίσης μια μακρά λίστα με άλλα βάρη που προέρχονται από το Ιράν, όπως το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα και η εμπλοκή του στη Συρία», δήλωσε η καγκελάριος.
«Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν και η Γερμανία θα είναι πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι δυνατές μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας».
Σφοδρή κριτική σε Νετανιάχου
Παράλληλα, η Μέρκελ επέκρινε την προεκλογική ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι αυτό πλήττει τις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία.
«Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει μια διεθνώς διαπραγματευθείσα ειρηνευτική λύση με την έννοια μιας λύσης δύο κρατών, οι προσαρτήσεις είναι πάντα επιζήμιες για τις ειρηνευτικές λύσεις. Δεν βοηθούν και συνεπώς δεν συμφωνούμε», δήλωσε η Μέρκελ.
«Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Νετανιάχου είναι μια καταστροφή κάθε προσπάθειας να προχωρήσει μια λύση δύο κρατών», δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα.
Η Μέρκελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι επιθυμεί να εμμείνει στη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης και ότι το Βερολίνο έχει συνδέσει τη θέση του με την εξέλιξη του πολέμου στην Υεμένη.
«Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω προϋποθέσεις για να αλλάξει η κυβέρνηση τη θέση της», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου.
Στην Υεμένη, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία μάχεται εναντίον των Χούτι εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια σε μια σύγκρουση που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται «πόλεμος δια αντιπροσώπων» μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν. Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Υεμένη δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσα προσπάθειες για μια πολιτική λύση.
Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ θα παρατείνει την διακοπή των γερμανικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενη τον πόλεμο στην γειτονική Υεμένη και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά την αντίθεσή τους στην άρση του μορατόριουμ.