ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Grexit μέσω προσφυγικού καλοβλέπει μέσα στο 2016 ο Σόιμπλε

WSJ: Grexit μέσω προσφυγικού καλοβλέπει μέσα στο 2016 ο Σόιμπλε
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ LAURENT DUBRULE

Κίνδυνο επαναφοράς της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί φέρουν οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal».

Στο ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας αναφέρεται πως «οι οδύνες του ευρωπαϊκο πολιτικού κατεστημένου μπορεί να λειτουργήσουν ενάντια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κριτική που δέχεται η Ανγκέλα Μέρκελ για την πολιτική ανοιχτών θυρών που ακολουθεί στο προσφυγικό την κάνει πιο αδύναμη στο να συγκρουστεί με τους βουλευτές της σε άλλα μη δημοφιλή ζητήματα όπως η Ελλάδα».

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο «πανισχυρός υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει από παλιά πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία ώστε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρωζώνη. Ο Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης όχι μόνο όσον αφορά το κοινό νόμισμα αλλά και στο θέμα των συνοριακών ελέγχων για τους πρόσφυγες». Σύμφωναμε το ρεπορτάζ της WSJ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα καλόβλεπε να ξανανοίξει η συζήτηση για Grexit μέσα στο 2016, αυτή την φορά λόγω προσφυγικού.

«Έτσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει στο Νταβός της Ελβετίας, να αποτρέψει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας δανειστών, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης», καταλήγει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ