ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες σε δύο επιθέσεις

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες σε δύο επιθέσεις
AP Photo/Ahmad Wali Sarhadi

Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν και 40 ακόμη τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, με τη συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων.

Η επίθεση, που εξαπολύθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ, είχε στόχο ένα κρησφύγετο ανταρτών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, όμως από λάθος έπληξε γεωργούς σε γειτονικό χωράφι, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι.

Ο Σόχραμπ Καντέρι, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας Νανγκαρχάρ, εξήγησε ότι επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε 30 εργάτες σε ένα χωράφι, ενώ ακόμη 40 τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε το πλήγμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα απολογισμό των νεκρών.

Ακόμη 20 νεκροί σε επίθεση των Ταλιμπάν

Παράλληλα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 95 τραυματίστηκαν όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη κοντά σε νοσοκομείο στα νότια της χώρας.

«Σήμερα το πρωί ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στόχευσε το κτήριο των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS). Το περιφερειακό νοσοκομείο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο καταστράφηκε από την επίθεση», εξήγησε ο Ραχματουλάχ Γιάρμαλ κυβερνήτης της επαρχίας Ζάμπουλ.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Κάρι Γιούσουφ Αχμάντι, δήλωσε ότι η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση: «Εξαπολύσαμε μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον των NDS», ανέφερε σε μήνυμά του, ενώ πρόσθεσε ότι το κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Μάρουα Αμίνι, η επίθεση σημειώθηκε «περίπου στις 05:50 τα ξημερώματα με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό κοντά στο νοσοκομείο της Ζάμπουλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ