ΚΟΣΜΟΣ

CBS: O Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε την έγκριση για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία

CBS: O Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε την έγκριση για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία
European Commission via AP

Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, μετέδωσε πως ο Αγιατολάχ Αλί ΧαμενεΐΑνώτατος Ηγέτης του Ιράν, ενέκρινε τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε βεβαιώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία ότι αυτή η «πράξη πολέμου» φέρει «το δακτυλικό αποτύπωμα του Αγιατολάχ».

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι έπαιξε τον παραμικρό ρόλο στα πλήγματα αυτά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία, ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το CBS News, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενέκρινε τις επιθέσεις αυτές, αλλά υπό τον όρο ότι οι Ιρανοί θα αρνηθούν την ευθύνη και ότι δεν θα υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που θα τους συνδέει με αυτές.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, οι Αμερικανοί διαθέτουν ακόμη πιο πειστικές αποδείξεις από τα συντρίμμια από «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και «πυραύλους κρουζ» που παρουσίασε χθες το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας: φωτογραφίες των Φρουρών της Επανάστασης την ώρα που προετοιμάζονται για την επίθεση αυτή σε μια αεροπορική βάση στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Το επίλεκτο αυτό σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, που τελεί άμεσα υπό τις εντολές του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, βρίσκεται στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σύμφωνα και πάλι με το CBS, μόνο μετά τις επιθέσεις αυτές στη Σαουδική Αραβία οι αμερικανικές δυνάμεις κατάλαβαν την σημασία των φωτογραφιών αυτών.

«Αιφνιδιάσθηκαν εντελώς», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες μια «ουσιαστική» σκλήρυνση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι διαθέτει «πολλές επιλογές» για να απαντήσει στην Τεχεράνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ