ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Από τον Ιούλιο καταδικασμένοι για τρομοκρατία οι τζιχαντιστές στο Παρίσι

Βέλγιο: Από τον Ιούλιο καταδικασμένοι για τρομοκρατία οι τζιχαντιστές στο Παρίσι
REUTERS/Yves Herman

Οι Βέλγοι υπήκοοι που ενεπλάκησαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχαν καταδικαστεί στο Βέλγιο για «τρομοκρατία» ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ της η βελγική εφημερίδα Le Soir, πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο ήδη από το Φεβρουάριο του 2014 μια μεγάλης κλίμακας έρευνα που οδήγησε στην εξάρθρωση ενός δικτύου στρατολόγησης υποψήφιων τζιχαντιστών. Πραγματοποιήθηκαν 55 έρευνες και 74 ανακρίσεις. 32 άτομα παραπέμφθηκαν σε δίκη. Οι περισσότεροι ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, καταλήγει η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή το διαδικτυακό περιοδικού Dabiq της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δημοσίευσε φωτογραφίες εννέα μαχητών, οι οποίοι όπως αναφέρεται ήταν οι δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Ανάμεσά τους εικονίζονται δύο μαχητές ιρακινής υπηκοότητας οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν άγνωστοι στις αρχές, ανέφερε ο αμερικανικός ιστότοπος SITE, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ισλαμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ το περιοδικό αναφέρεται στους δύο δράστες με τα ψευδώνυμα που πήραν όταν έγιναν μέλη του ΙΚ. Πιθανόν να πρόκειται για τους βομβιστές-καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο Σταντ ντε Φρανς. Διέθεταν συριακά διαβατήρια, που πιστεύεται ότι ήταν πλαστογραφημένα, και δεν έχει καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση τους από τις αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ