ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη
AP Photo

Το Ριάντ αναφέρθηκε σε «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους» και ζήτησε από τους αμάχους να παραμείνουν μακριά από τις πόλεις που θα πληγούν.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της πόλης-λιμάνι Χοντέιντα στην Υεμένη ενάντια σε «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους», όπως τους περιέγραψε.

Αυτό μετέδωσε απόψε το σαουδαραβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ekhbariya.

Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σε μια εξέλιξη που μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή, σε συνέχεια των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τέσσερις τοποθεσίες για τις οποίες πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται επιθέσεις και τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες απειλούσαν την ναυσιπλοία και το διεθνές εμπόριο στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στην νότια Ερυθρά Θάλασσα, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού Τούρκι αλ Μάλικι.

Το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, που ανέλαβαν την ευθύνη των επιθέσεων του Σαββάτου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Masirah, ότι ο σαουδαραβικός συνασπισμός παραβίασε την συμφωνία του ΟΗΕ που υπεγράφη στη Σουηδία. Η συμφωνία αυτή αφορά την εκεχειρία και απομάκρυνση των στρατευμάτων από τη Χοντέιντα, όπου το λιμάνι της πόλης αποτελεί τη βασική δίοδο από την οποία εισέρχονται εισαγωγές και ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.

Ο αλ Μάλικι τόνισε ότι οι Χούτι χρησιμοποιούν την πόλη για να εξαπολύουν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, drones, νάρκες και μη επανδρωμένα σκάφη, τοποθετώντας επίσης θαλάσσιες νάρκες. Ο συνασπισμός κάλεσε τους αμάχους να παραμείνουν μακριά από τις τοποθεσίες που αποτελούν στόχο και διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση διεξάγεται με τρόπο που τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο σαουδαραβικός συνασπισμός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε και κατέστρεψε ένα πλοιάριο φορτωμένο με εκρηκτικά στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας και πως απέτρεψε μια επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια των Χούτι στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ