ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα διάλεγε τον ISIS από την Τεχεράνη

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα διάλεγε τον ISIS από την Τεχεράνη
NIR ELIAS/REUTERS

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν δήλωσε την Τρίτη ότι αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του Ιράν να βρίσκεται στα σύνορα της χώρας του, θα διάλεγε τον ISIS "κάθε φορά".

Ο ισραηλινός αξιωματούχος προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση κατά την διάρκεια συνεδρίου στο Τελ Αβίβ που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τις Μελέτες Εθνικής Ασφάλειας (INSS).

Ο Γιαλόν είπε ότι αν το καθεστώς Άσαντ στην Συρία κατέρρεε, ο ίδιος θα προτιμούσε τον έλεγχο των βόρειων συνόρων του Ισραήλ να έχει ο ISIS, και όχι η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν.

Ο ίδιος αιτιολόγησε την προτίμησή του λέγοντας ότι το Ιράν διαθέτει περισσότερες δυνατότητες σε σχέση με την τρομοκρατική ομάδα, η οποία υποχωρεί μετά τις επιθέσεις της συμμαχίας, στο Ιράκ και την Συρία, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ

“Στην Συρία, αν η επιλογή ήταν μεταξύ του Ιράν και του Ισλαμικού Κράτους, διαλέγω το Ισλαμικό Κράτος. Δεν διαθέτουν τις δυνατότητες του Ιράν," είπε. "Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι το καθεστώς του Ιράν που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο. Το Ιράν προσπάθησε να ανοίξει ένα τρομοκρατικό μέτωπο εναντίον μας στα υψίπεδα του Γκολάν".

Ο Γιαλόν πρόσθεσε ακόμα ότι το Ιράν διαθέτει "τρομοκρατική υποδομή σε πέντε ηπείρους", αναφέροντας την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Βόρεια και Νότια Αμερική.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ISIS είναι πολύ πιο αδύναμος, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, σε σχέση με την Τεχεράνη και, με το μέτωπο εναντίον του, θα τον νικήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ