Η απρόσμενη on air αντιπαράθεση Χριστοδουλίδη - Τσαβούσογλου για το Κυπριακό
Μία ασυνήθιστη δημόσια συνομιλία μπροστά στις κάμερες είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια τυχαίας συνάντησής τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος για το κλίμα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει ο Alpha Κύπρου, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους όταν πέρασε από δίπλα του ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, είπε – χαριτολογώντας – στους δημοσιογράφους: «Μην τον πιστεύετε σε αυτά που σας λέει».
Ο κ. Χριστοδουλίδης, τότε, απευθύνθηκε στον Τσαβούσογλου ρωτώντας τον «γιατί δεν καταλήγουμε στους όρους αναφοράς και θέλεις να πάμε σε πενταμερή σε αυτό το ζήτημα». Ο Τούρκος ομόλογός του επικαλέστηκε τις περσινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
«Έλα να δώσουμε τα χέρια για ΔΔΟ», του ανταπάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Η συνομιλία των δύο πλευρών διήρκησε περί τα δύο λεπτά, όμως, δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να την βιντεοσκοπήσουν ολόκληρη.
Ερωτώμενος για τη συνάντηση αργότερα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Όπως είπα και στον κ. Τσαβούσογλου, μία είναι η επιλογή, ένας και μόνος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος και αυτός είναι αυτός που περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Από εκεί και πέρα αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο θα πρέπει να το μεταφέρει αυτό στον ΓΓ. Από δικής μας πλευράς, για ακόμη μια φορά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Ερωτώμενος για τα συμπεράσματα του για τη σύντομη συνομιλία παρατήρησε πως «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλη μορφή λύσης. Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών».
Τέλος, προσέθεσε: «Και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε – δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε - ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε στόχος για άλλη μορφή σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Αυτό, πρώτο, θα μεταφέρει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ, το δεύτερο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί και τρίτο, διότι πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε συνάντηση με Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των Μονίμων Μελών όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή της λύσης».