ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παράνομο το κλείσιμο του κοινοβουλίου από τον Τζόνσον

Brexit: Παράνομο το κλείσιμο του κοινοβουλίου από τον Τζόνσον
AP Photo/Frank Augstein

Παράνομο έκρινε το κλείσιμο της Βουλής από τον Μπόρις Τζόνσον το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. 

Η ομόφωνη απόφαση των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοινώθηκε λίγο μετά της 12:30, ώρα Ελλάδος, έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκλεισε το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι χρειαζόταν την διακοπή της λειτουργίας για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.

Μάλιστα, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του θρόνου, η οποία θα εκφωνηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου η Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ήταν λάθος του Τζόνσον να μπλοκάρει τις εργασίες του κοινοβουλίου πριν από το Brexit.

Πρόκειται για τη δεύτερη «ήττα» του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας κήρυξε ως παράνομη την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

To κλείσιμο του κοινοβουλίου από τον Βρετανό πρωθυπουργό θεωρήθηκε ελιγμός για να επιτύχει την πάση θυσία αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου.

Την παραίτηση Τζόνσον ζητά η αντιπολίτευση

Την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού ζήτησε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να σκεφτεί τη θέση του μετά από αυτή την απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο Κόρμπιν από το Μπράιτον, μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του.

Την παραίτηση Τζόνσον ζήτησε στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), με επικεφαλής τη Νίκολα Στέρτζον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ