ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν από ΟΗΕ: Δεν έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό λόγω της στάσης των Ελληνοκύπριων

Ερντογάν από ΟΗΕ: Δεν έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό λόγω της στάσης των Ελληνοκύπριων
(AP Photo/Richard Drew)

«Εδώ και  50 χρόνια δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού εξαιτίας της άδικης και ασυμβίβαστης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι» δήλωσε από το βήμα του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της 74η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκύπριων όσον αφορά τον ενεργειακό πλούτο στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε ότι «όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων. Είμαστε ανοιχτοί σε win-win προτάσεις».

Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά παραμένει ανοικτή σε εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε:

«Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ.

Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων από την Τουρκία και την Ευρώπη.

Η τρομοκρατική οργάνωση PKK δρα υπό τη συγκάλυψη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί για την ασφάλεια της περιοχής

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες.

Η διεθνής κοινότητας χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή.

Καλούμε τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και στην Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων».

Παράλληλα, τόνισε ότι είτε όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια, είτε αυτή θα πρέπει να απαγορευτεί τελείως.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι «ανισότητες» μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια και των υπολοίπων υπονόμευουν τις παγκόσμιες ισορροπίες. «Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ