ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική μέρα για τα ΗΑΕ: Στέλνουν τον πρώτο τους αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ιστορική μέρα για τα ΗΑΕ: Στέλνουν τον πρώτο τους αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ο πρώτος αστροναύτης της θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο Χάζα Αλ Μανσούρι θα εκτοξευθεί σήμερα το απόγευμα (περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με ένα πύραυλο «Σογιούζ».

Ο Μανσούρι θα συνταξιδεύσει με τον βετεράνο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και την, επίσης πρωτάρα, Αμερικανίδα αστροναύτη Τζέσικα Μέιρ.

Ο Αλ Μανσούρι υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία της χώρας του ως πιλότος και επιλέχθηκε το 2018 ως αστροναύτης (μαζί με τον αναπληρωματικό του Σουλτάν Αλ Νεγιάντι), ανάμεσα σε 4.000 υποψηφίους συμπατριώτες του. Θα παραμείνει στο διάστημα μόνο για οκτώ μέρες και θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου μαζί με τον Ρώσο Αλεξέι Οβτσίνιν και τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ, που έχουν περάσει περίπου μισό χρόνο στο ISS.

Η πτήση του Αλ Μανσούρι γίνεται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, που δίνει σε ανθρώπους τη δυνατότητα να πετάξουν στο διάστημα και να μείνουν στον ISS για μερικές μέρες. Η NASA δεν διαθέτει ανάλογο πρόγραμμα.

Ο Αλ Μανσούρι δήλωσε ότι έχει φροντίσει να πάρει μαζί του τη σημαία της χώρας του, καθώς και μια φωτογραφία της οικογένειας του, ενώ στον ISS θα συμμετάσχει σε μερικά πειράματα.

Έως σήμερα, μόνο δύο Άραβες αστροναύτες έχουν βρεθεί στο διάστημα: ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ που πέταξε με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985 και ο Σύριος Μοχάμαντ Φάρις που συμμετείχε σε μια κοινή σοβιετο-συριακή διαστημική πτήση το 1987.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ