ΚΟΣΜΟΣ

Χρεοκοπία Thomas Cook: Προς πτώχευση πολωνική θυγατρική της

Χρεοκοπία Thomas Cook: Προς πτώχευση πολωνική θυγατρική της
AP Photo/Francisco Ubilla

Η θυγατρική εταιρεία της Thomas CookNeckermann Polska, είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Πολωνοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, 48 ώρες μετά την πτώχευση του αρχαιότερου ταξιδιωτικού πρακτορείου, πως η εταιρεία αδυνατεί να καλύψει τα χρέη της.

Η κατάρρευση της Thomas Cook προκάλεσε σεισμό στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και οδήγησε στην μεγαλύτερη -σε περίοδο ειρήνης- επιχείρηση επαναπατρισμού Βρετανών πολιτών. Υπολογίζεται ότι ήταν περισσότεροι από 150.000 οι Βρετανοί τουρίστες που εγκλωβίστηκαν μετά το «κανόνι» της εταιρείας.

Παρότι η πολωνική θυγατρική της Thomas Cook διαβεβαίωνε τη Δευτέρα πως θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της, το βάρος της χρεοκοπίας αποδείχθηκε δυσβάσταχτο. Είναι άγνωστο το πόσοι τουρίστες – πελάτες της αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επιστροφή τους στην Πολωνία ύστερα από αυτή την εξέλιξη, γράφει το Sky News.

Την ίδια ώρα, η γερμανική Condor, αντιμετώπισε, επίσης, πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook και η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε δάνειο 380 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της.

Πλέον απομένει η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει η εταιρεία να λάβει τα χρήματα.

Το δάνειο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Έσσης. Το ήμισυ αυτού θα δοθεί από το κρατίδιο και το έτερο ήμισυ από την κεντρική κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ