ΚΟΣΜΟΣ

«Τρομοκρατήθηκα»: Επιστολή αγωνίας από οικογένειες θυμάτων πολύνεκρης επίθεσης για την ταινία Joker

«Τρομοκρατήθηκα»: Επιστολή αγωνίας από οικογένειες θυμάτων πολύνεκρης επίθεσης για την ταινία Joker
IMDB

Επιστολή στην εταιρεία παραγωγής της νέας ταινίας «Joker» έστειλαν οι συγγενείς θυμάτων ένοπλης επίθεσης σε κινηματογράφο των ΗΠΑ το 2012, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με την υπέρμετρη – όπως καταγγέλλουν – βία που περιέχει και ζητώντας ανάληψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης όπλων.

Δώδεκα άτομα είχαν χάσει τις ζωές του στην επίθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας «The Dark Knight Rises», στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν η 24χρονη Jessica Ghawi. Σήμερα η μητέρα της, Sandy Phillips, δηλώνει «τρομοκρατημένη» από την ταινία.

Η Warner Bros (σ.σ. η εταιρεία παραγωγής) σημείωσε πως πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας και δεν προάγει τη βία στον… πραγματικό κόσμο. Προ ημερών ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Χοακίν Φίνιξ, είχε αποχωρήσει από μία συνέντευξη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το ίδιο θέμα.

Η Sandy Phillips και ο σύζυγός της, Lonnie, έστειλαν επιστολή στην Warner Bros μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων της επίθεσης στον κινηματογράφο.

«Όταν είδα τα trailers της ταινίας, τρομοκρατήθηκα πραγματικά», είπε η Phillips, μιλώντας στο BBC.

«Μετά έκανα μία έρευνα και ανακάλυψα ότι υπάρχει υπέρμετρη και άσκοπη βία στην ταινία, κάτι που με πάγωσε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Με θυμώνει το ότι μία μεγάλη εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν ανησυχεί για το κοινό».

Το Joker και η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι ήταν οι μεγάλη νικητές του φετινού φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας τον Χρυσό και τον Αργυρό Λέοντα αντίστοιχα.

Στην επιστολή, οι συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την κατάπληξή τους για την επιλογή του «Joker» ως πρωταγωνιστικού χαρακτήρα, αλλά και για την ματιά με την οποία παρουσιάζεται η ιστορία του.

«Στηρίζουμε το δικαίωμά σας στην ελευθερία της έκφρασης. Αλλά, όπως θα σας έλεγε και όποιος έχει ποτέ δει μία ταινία βασισμένη σε κόμικς: η μεγάλη δύναμη, φέρνει και μεγάλη ευθύνη. Για αυτόν τον λόγο σας καλούμε να συμπράξετε μαζί μας και να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη και την επιρροή σας για να χτίσουμε μία ασφαλέστερη κοινωνία με λιγότερα όπλα».

Στην επιστολή, οι γονείς ζητούν από την Warner Bros να προωθήσει την καμπάνια κατά των όπλων, να ενισχύσει πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί κατοχής όπλων και να σταματήσει να στηρίζει πολιτικούς και υποψηφίους οι οποίοι χρηματοδοτούνται από λόμπι υπέρ της κατοχής τους.

Στην απάντησή της η εταιρεία σημειώνει πως έχει πολλές φορές στο παρελθόν κάνει χορηγίες σε θύματα επιθέσεων, μεταξύ αυτών και για την επίθεση στο Κολοράντο.

«Ούτε ο φανταστικός χαρακτήρας Joker, ούτε η ταινία, προωθούν την βία στον πραγματικό κόσμο κατά κανένα τρόπο. Δεν είναι η πρόθεση της ταινίας, της ομάδας παραγωγής ή του στούντιο να ανάγει αυτόν τον χαρακτήρα σε ήρωα», σημειώνει η Warner Bros.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ