ΚΟΣΜΟΣ

Η γυναίκα που ξεκίνησε το γαλλικό #MeToo καταδικάστηκε για δυσφήμιση του άνδρα που κατηγόρησε

Η γυναίκα που ξεκίνησε το γαλλικό #MeToo καταδικάστηκε για δυσφήμιση του άνδρα που κατηγόρησε
AP Photo/Thibault Camus

H γυναίκα που ξεκίνησε το γαλλικό κίνημα #MeToo υπό το hashtag #balancetonporc, (σ.σ. που σημαίνει «κατήγγειλε το γουρούνι σου») -εμβληματικό της απελευθέρωσης του λόγου των γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις- καταδικάστηκε, γιατί δυσφήμισε τον άνδρα που κατηγορούσε ότι την παρενόχλησε.

Ο δικηγόρος της, Φρανσίς Σπινέρ, δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα Sandra Muller, μια από τις «γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή» και χαρακτηρίστηκαν από το περιοδικό Time «Προσωπικότητες της χρονιάς» για το 2017, καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Παρισιού να πληρώσει αποζημίωση 15.000 ευρώ στον ενάγοντα Eric Brion για ηθική βλάβη.

Η δημοσιογράφος καταδικάστηκε, επίσης, να πληρώσει στον ενάγοντα 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, να αποσύρει το επίμαχο μήνυμα από το Twitter και να δημοσιεύσει ανακοινώσεις του δικαστηρίου στον λογαριασμό της και σε δύο σωματεία του Τύπου, όταν η απόφαση θα είναι τελεσίδικη.

Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι «το θέμα της βίας οποιασδήποτε μορφής που υφίστανται οι γυναίκες από τους άνδρες συνιστά ασφαλώς ένα θέμα γενικού ενδιαφέροντος».

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι κατηγορώντας τον Eric Brion πως την παρενόχλησε σεξουαλικά, η Sandra Muller έκανε δυσφημιστικές δηλώσεις -το αδίκημα της παρενόχλησης συνίστατο από «μια επανάληψη ή μια σοβαρή πίεση»- και ότι εκείνη δεν μπορεί να λάβει μια «καλόπιστη» συγγνώμη, καθώς δεν έδωσε μια «επαρκή βάση τεκμηρίωσης των γεγονότων», ούτε απόδειξη της αλήθειας των κατηγοριών της.

Ο Eric Brion «δέχεται την απόφαση με κάποια ανακούφιση, πάντα επαναλάμβανε ότι ουδέποτε παρενόχλησε την Sandra Muller», δήλωσε ο δικηγόρος του.

«Η δικαιοσύνη αποφάσισε να με τιμωρήσει. Θα αγωνιστώ ώστε η δικαιοσύνη να ανοίξει τα μάτια της», δήλωσε μαχητικά η Muller, ενώπιον πολλών δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στο γραφείο του δικηγόρου της.

Στις 13 Οκτωβρίου 2017 η Sandra Muller έγραψε στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα: «#κατήγγειλε και εσύ το γουρούνι σου!! Αφηγήσου και εσύ δίνοντας το όνομα και τις λεπτομέρειες κάποιου που σε παρενοχλεί σεξουαλικά τον οποίο γνώρισες στη δουλειά σου. Σας περιμένω».

Τέσσερις ώρες αργότερα, ακολούθησε ένα δεύτερο μήνυμα στο Twitter:

«“Έχεις μεγάλα στήθη. Είσαι ο τύπος της γυναίκας που μου αρέσει. Θα σε κάνω να χαρείς όλη τη νύχτα” Eric Brion, πρώην πρόεδρος του Equidia #κατήγγειλε και εσύ το γουρούνι σου».

*Το Equidia είναι γαλλικό θεματικό τηλεοπτικό κανάλι που δείχνει ιπποδρομίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ