ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: «Πράσινο φως» για σχέδιο για κατασκευή κατοικιών από τον οργανισμό του Τραμπ

Σκωτία: «Πράσινο φως» για σχέδιο για κατασκευή κατοικιών από τον οργανισμό του Τραμπ
AP Photo/ Tom Brenner

Τοπικό συμβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το σχέδιο ύψους 150 εκατ. λιρών της οικογενειακής επιχείρησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατασκευή 550 κατοικιών στο θέρετρο γκολφ του, βόρεια του Αμπερντίν, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και τοπικών φορέων.

Η έγκριση αυτή ανοίγει τον δρόμο προκειμένου ο Οργανισμός Τραμπ (Trump Organization) να προχωρήσει σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του από τότε που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο μεγιστάνας είχε ανακοινώσει την αγορά της έκτασης αυτής το 2006 και είχε πει ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα θέρετρο με δυο γήπεδα, ένα πολυτελές ξενοδοχείο 450 δωματίων και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Προχώρησε στην κατασκευή ενός γηπέδου, που είναι ζημιογόνο, αλλά το Trump International Golf Club Scotland ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτηση στην αγορά για ένα μεγάλο πεντάστερο ξενοδοχείο. Η εταιρία αντ’ αυτού επεδίωξε να λάβει άδεια για 50 παραθεριστικά καταλύματα προς ενοικίαση και 500 κατοικίες προς πώληση, τα έσοδα από τα οποία θα τη βοηθούσαν να χρηματοδοτήσει την επόμενη φάση της επέκτασης του θερέτρου.

Η σημερινή ψήφος του συμβουλίου υπέρ της αίτησης είναι μια νίκη για τον Τραμπ που αγόρασε τη γη στο Μπάλμεντι φθηνά διότι προορίζονταν κυρίως για αγροτική χρήση.

Το Αμπερντίν βρίσκεται αντιμέτωπο με επιβράδυνση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βόρειας Θάλασσας και οι αρχές της Σκωτίας ελπίζουν ότι το θέρετρο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Το Συμβούλιο του Αμπερντινσάιαρ ανακοίνωσε ότι έλαβε 2.921 έγκυρες τοποθετήσεις από τους κατοίκους για το οικοδομικό σχέδιο, εκ των οποίων 2.918 εξέφραζαν αντιρρήσεις ενώ τρεις στήριζαν το αίτημα.

Μέλος του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι αντιδράσεις στο σχέδιο είναι εν μέρει αποτέλεσμα της εχθρικού κλίματος απέναντι στην προεδρία του Τραμπ, κάτι που ωστόσο απέρριψαν άλλοι σύμβουλοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ