ΚΟΣΜΟΣ

Ασάνζ: Επιδεινώθηκε η υγεία του - Βρίσκεται 23 ώρες την ημέρα στην απομόνωση

Ασάνζ: Επιδεινώθηκε η υγεία του - Βρίσκεται 23 ώρες την ημέρα στην απομόνωση
AP Photo/Matt Dunham

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνεχίζει να βρίσκεται στην απομόνωση στη φυλακή, όπου κρατείται στη Βρετανία και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, κατήγγειλε ο δικηγόρος του.

«Βρίσκεται σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα και έχει μόλις μία ώρα για διαπροσωπικές επαφές στη διάθεσή του. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει χάσει βάρος και είναι εντελώς αποκομμένος από τον κόσμο. Αυτό επηρεάζει την υγεία του», σημείωσε ο Κάρλος Ποβέδα σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik την Παρασκευή.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks συνελήφθη στο Λονδίνο τον Απρίλιο και καταδικάστηκε να εκτίσει 50 εβδομάδες φυλάκιση, διότι παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση το 2012, όταν είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείτο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης, και τη δυνητική έκδοσή τους στις ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψή του, η Ουάσιγκτον υπέβαλε στο Λονδίνο αίτημα έκδοσής του. Η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα την 25η Φεβρουαρίου 2020.

Ο Αυστραλός αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών σε περίπτωση που εκδοθεί, δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, με βάση το κατηγορητήριο, το οποίο έχει καταρτιστεί από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ