ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ντουμπάι έφτασε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero

Στο Ντουμπάι έφτασε το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero
(Dan Rosenbaum/British Royal Navy via AP)

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero έφτασε στο Ντουμπάι, αφού κρατήθηκε για δέκα εβδομάδες από το Ιράν.

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero έδεσε στο λιμάνι Πορτ Ρασίντ.

Νωρίτερα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρίας Stena Bulk, Έρικ Χάνελ επιβεβαίωσε μέσω SMS στο Reuters, ότι το πλοίο έπλεε στα νερά ανοιχτά του Ντουμπάι.

Η κατάσταση έντασης που προκλήθηκε από την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή, αναφορικά με τα παραδοσιακά θαλάσσια δίκτυα μεταφοράς πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν, Αλί Ραμπιεΐ, δήλωσε πως η νομική διαδικασία σχετικά με την κατάσχεση του πλοίου ολοκληρώθηκε και πως είναι ελεύθερο πλεύσης για τον προορισμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars News Agency.

Οι δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν το Stena Impero στα στενά του Ορμούζ στις 19 Ιουλίου, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης, ενώ επέβαιναν 23 άτομα -κανένας εκ των οποίων δεν ήταν Βρετανός- όλοι μέλη του πληρώματος.

Ενώ το δεξαμενόπλοιο έπλεε υπό τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει την έδρα της στη Σουηδία. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, απελευθερώθηκαν επτά μέλη του πληρώματος, με καταγωγή από την Ινδία. .

Το Stena Impero κατασχέθηκε δύο εβδομάδες μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρχές του Γιβραλτάρ απελευθέρωσαν το πλοίο αυτό στα τέλη Αυγούστου, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσουν αυτήν την κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ