ΚΟΣΜΟΣ

Βαριές κατηγορίες του Λιτβινένκο κατά Πούτιν σε άρθρο 4 μήνες πριν δολοφονηθεί

Βαριές κατηγορίες του Λιτβινένκο κατά Πούτιν σε άρθρο 4 μήνες πριν δολοφονηθεί
REUTERS/Alexey Nikolsky

Επιστρέφει στη δημοσιότητα άρθρο του  Λιτβινένκο κατά του Πούτιν που στρέφεται κατά του με αυτό κατά του Πούτιν. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, σε άρθρο του ο Λιτβινένκο που είχε δημοσιευτεί 4 μήνες πριν από το θάνατό του εξαπέλυε βαριές κατηγορίες κατά του Πούτιν. Σε αυτό εξιστορεί τη συνάντηση του Πούτιν με ένα παιδί 4 με 5 ετών, σε μία πλατεία κοντά στο Κρεμλίνο. Σε αυτήν, ο Πούτιν σήκωσε την μπλούζα του παιδιού και το φίλησε στην κοιλιά, έγραφε ο Λιτβινένκο. «Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ένα τόσο περίεργο πράγμα».

Σύμφωνα με δικαστική έρευνα που πραγματοποιείται στη Βρετανία από το 2006 και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανότητα έδωσε την έγκριση για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο,

Σε προσωπικό ανταγωνισμό μεταξύ του Πούτιν και του Λιτβινένκο αποδίδει το πόρισμα την απόφαση για δολοφονία του πρώην πράκτορα της KGB. «Το Κρεμλίνο είχε κίνητρα για να τον δολοφονήσει», αναφέρει η έρευνα αλλά πάντα η ρωσική ηγεσία αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η έκθεση των βρετανικών αρχών για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφορικών FSB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, βασίζεται σε υποθέσεις, κάτι απαράδεκτο για τη ρωσική νομική πρακτική, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΚρεμλίνουΝτμίτρι Πεσκόφ.

"Την αποκαλώ δήθεν έρευνα επειδή δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρόκειται για έρευνα, αφού βασίζεται σε υποθέσεις, σε πιθανότητες. Χρησιμοποιούνται (σ.σ. στο κείμενο της έκθεσης) οι λέξεις "ενδεχομένως, πιθανόν". Μια τέτοια ορολογία δεν επιτρέπεται στη δική μας νομική πρακτική, δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες και ασφαλώς δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ετυμηγορία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ