ΚΟΣΜΟΣ

Οι Δημοκρατικοί θέλουν πρόσβαση στις συνομιλίες Τραμπ με άλλους ηγέτες

Οι Δημοκρατικοί θέλουν πρόσβαση στις συνομιλίες Τραμπ με άλλους ηγέτες
AP Photo/Susan Walsh

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το Κογκρέσο είναι αποφασισμένο να αποκτήσει πρόσβαση στα τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά κι άλλους ξένους ηγέτες.

Ο ίδιος επικαλείται ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έχει θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι η πιο σημαντική ανάγκη είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και να δούμε αν οι συνομιλίες [του προέδρου Τραμπ] με άλλους ξένους ηγέτες και κυρίως με τον πρόεδροε Πούτιν υποβαθμίζουν την ασφάλεια μας με τέτοιο τρόπο, που θα εξυπηρετούσε προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία του [Τραμπ]», δήλωσε ο Σιφ στην εκπομπή του NBC “Meet the Press.”

«Αν υπήρξε κάποιος τρόπος συγκάλυψης, είμαστε αποφασισμένοι να το μάθουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο μάρτυρας που αποκάλυψε τη συνομιλία του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει εκφράσει την επιθυμία του να καταθέσει. Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας περαιτέρω λεπτομέρειες για το «ουκρανικό σκάνδαλο».

Η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή έξι επιτροπές του Κογκρέσου διερευνούν δυνητικά αδικήματα που ενδεχομένως οδηγήσουν σε παραπομπή του Τραμπ. Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, η δικαστική επιτροπή μπορεί να προτείνει και να εγκρίνει άρθρα για την παραπομπή Τραμπ, που στη συνέχεια θα προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψηφοφορία. Αν τα άρθρα περάσουν, η Γερουσία θα πραγματοποιήσει δίκη για το ζήτημα, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την καταδίκη και την αποπομπή του προέδρου.

Δεδομένων των βουλευτικών ισορροπιών, ενδεχόμενη απομάκρυνση του Τραμπ από τον προεδρικό θώκο προϋποθέτει «ανταρσία» από περίπου 20 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ