ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Πομπέο για εκφοβισμό μαρτύρων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Πομπέο για εκφοβισμό μαρτύρων
AP Photo/Seth Wenig

Οι επικεφαλής τριών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι εκφοβίζει τους μάρτυρες που έχουν καλέσει, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και «θα συνιστούσε απόδειξη παρακώλυσης» της δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, ο Πομπέο εξέφρασε σθεναρά τις αντιρρήσεις του στις προσπάθειες των Επιτροπών να καλέσουν για κατάθεση πέντε νυν και πρώην στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Βουλή εξετάζει αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι πρόεδροι της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλιτο Έντζελ, της Επιτροπής Πληροφοριών Άνταμ Σιφ και της Επιτροπής Εποτείας Ελάιτζα Κάμινγκς σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι ο ίδιος ο υπουργός ενδέχεται να είναι «μάρτυρας» στην έρευνά τους, εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ήταν παρών όταν ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον περασμένο Ιούλιο.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να εκφοβιστούν οι μάρτυρες ή να εμποδιστούν να μιλήσουν στο Κογκρέσο –συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ– είναι παράνομη και θα συνιστούσε απόδειξη παρακώλυσης της έρευνας», τόνισαν. Από μια τέτοια παρεμπόδιση «το Κογκρέσο μπορεί να συμπεράνει» ότι οποιαδήποτε αποκρυβείσα πληροφορία θα επιβεβαιώνει την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, η οποία έδωσε το έναυσμα για την έρευνα.

Οι Επιτροπές της Βουλής δεσμεύονται να προστατεύσουν τους μάρτυρες από τον εκφοβισμό και την παρενόχληση και αναμένουν ότι οι μάρτυρες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμμορφωθούν πλήρως, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ