ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ δήλωση του ΥΠΕΞ για το οικόπεδο 7

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ δήλωση του ΥΠΕΞ για το οικόπεδο 7
ΑΠΕ ΜΠΕ/Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Η Τουρκία κυκλοφόρησε χθες, Τετάρτη, τη δήλωση-αντίδραση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, αναφορικά με την υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sigmalive – επικαλούμενο πληροφορίες του ΚΥΠΕ – ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, είχε υποβάλει στα τέλη Σεπτεμβρίου επίσημο αίτημα, ζητώντας να κυκλοφορήσουν (σ.σ. οι δηλώσεις) ως μέρος των θεμάτων 41 (Κυπριακό) και 74 (Δίκαιο της Θάλασσας και Ωκεανών) της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α.

Υπενθυμίζεται πως ο Ακσόι είχε σημειώσει πως μέρος του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα «η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος είχε οριοθετήσει την ΑΟΖ της, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των τ/κ.

«Η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα», σημείωνε, αναφορικά με τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ απηύθυνε και προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

«Να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της "Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου"».

Να σημειωθεί πως ο Ακσόι είχε κάνει την εν λόγω δήλωση στις 19 Σεπτεμβρίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ