ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Συγκρούσεις πολιτών - αστυνομίας σε διαδηλώσεις κατά της ανεργίας

Τυνησία: Συγκρούσεις πολιτών - αστυνομίας σε διαδηλώσεις κατά της ανεργίας
REUTERS/Zoubeir Souissi

Δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες σε συγκρούσεις με εκατοντάδες διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισβάλλουν σε κτίρια της αυτοδιοίκησης σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας, στις μεγαλύτερες εξεγέρσεις που έχουν γίνει από την Αραβική Άνοιξη το 2011.

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις τρείς μέρες των διαδηλώσεων που έγιναν για διαμαρτυρία έλλειψης εργασίας και άλλων οικονομικών καταστάσεων που δοκιμάζουν την σταθερότητα της Τυνησίας από τότε που η επανάσταση έβγαε τον αυταρχικό πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι από την εξουσία.

Αρκετές χιλιάδες νέων διαδήλωσαν χθες έξω από το κτίριο της τοπικής αυτοδίοικησης στην Κασερίν, μια εξαθλιωμένη κεντρική κωμόπολη όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις την εβδομάδα αυτή μετά την αυτοκτονία ενός νέου ο οποίος φερόταν να είχε απορριφθεί για μια θέση στο δημόσιο.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους διαδηλωτές από κτίρια σε άλλες πόλεις, όπως την Σιντί Μπουζίντ, όπου νεαρά άτομα φώναζαν "Δουλειές ή Νέα Επανάσταση", σύμφωνα με εθνικά μέσα ειδήσεων και κατοίκους.

"Δεν έχω δουλειά εδώ και 13 χρόνια, και είμαι πιστοποιημένος τεχνικός", είπε ο διαδηλωτής Μοχάμεντ Μντίνι στο Ρόιτερς στην Κασερίν, ενώ οι διαδηλωτές τριγύρω φώναζαν "Δουλειά, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια". "Δεν ζητάμε κρατικά επιδόματα, απλώς το δικαίωμα στη δουλειά", τόνισε.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα στην κωμόπολη Γκεμπελί στη νότια Τυνησία και αξιωματικοί εγκατέλειψαν άλλο τμήμα στο Κεφ, βορειοδυτικά, είπε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αργότερα τη νύχτα, οι διαδηλωτές εξαπλώθηκαν στην πρωτεύουσα, όπου έκαψαν ένα μικρό αστυνομικό τμήμα στη φτωχή συνοικία του Σιτέ Ελ Ιντίλακα και κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στους δρόμους της συνοικίας Σιτέ Έτανταμεν, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

REUTERS/Zoubeir Souissi

Η ανεργία στη χώρα ανέβηκε στο 15,3% το 2015 (από 12% το 2010), αντανακλώντας οικονομικές αδυναμίες, μειωμένες επενδύσεις και μια άνοδο στον αριθμό των αποφοίτων πανεπιστημίων, που αποτελούν το ένα τρίτο των άνεργων Τυνήσιων.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση θα προσλάμβανε πάνω από 6.000 άνεργους νέους από την Κασερίν και θα άρχιζε οικοδομικές εργασίες. Χθες εμφανίστηκαν εκατοντάδες να γραφτούν για δουλειά, αλλά η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη.

Το γραφείο του Εσίντ ανακοίνωσε χθες ότι ο πρωθυπουργός θα επέστρεφε εσπευσμένα απο το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός για να συγκαλέσει επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο προτού επισκεφθεί την Κασερίν το Σάββατο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ