ΚΟΣΜΟΣ

Μωρό θαύμα: Γεννήθηκε χωρίς το μισό κρανίο του αλλά κατάφερε να επιβιώσει

Μωρό θαύμα: Γεννήθηκε χωρίς το μισό κρανίο του αλλά κατάφερε να επιβιώσει
Capture/Video/CNNi

Ο επτά μηνών Lucas μπορεί να χαρακτηριστεί… παιδί θαύμα. Το πρώτο διάστημα της κύησης, οι γιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα του πως το έμβρυο πάσχει από μία σπάνια πάθηση και δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Ο μικρός, όμως, κατάφερε να τους διαψεύσει... 

Ο πρώτος υπέρηχος που έκανε η Maria Santa Maria έδειξε πως το έμβρυο έπασχε από μια πάθηση που δεν επιτρέπει στο κρανίο να αναπτυχθεί πλήρως και όλες οι γνωστές περιπτώσεις – πλην του Lucas – είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννα.

Οι γιατροί ενημέρωσαν την Maria, που έχει ήδη τρεις κόρες και δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, πως το παιδί θα ζούσε μόνο λίγα λεπτά.

Της έθεσαν, λοιπόν, το εξής δίλημμα: να κάνει άμβλωση ή να προχωρήσει κανονικά την κύηση και να δει το παιδί της για λίγες στιγμές, πριν πεθάνει. Επέλεξε το δεύτερο.

Η σπάνια κρανιακή πάθηση

Όπως αναφέρει το CNNi, ο υπέρηχος έδειξε πως έλλειπε ένα μέρος από το κρανίο του μωρού και δεν υπήρχε καμία ελπίδα επιβίωσής του, καθώς το μέρος του εγκεφάλου που δεν καλυπτόταν από κρανίο ήταν εκτεθειμένο στο αμνιακό υγρό.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι στενά συνυφασμένη με την ανάπτυξη του κρανίου. Στις περιπτώσεις ασθενών με εγκεφαλοπάθεια, όμως, το όργανο συνήθως αναπτύσσεται στην περιοχή όπου υπάρχει λιγότερη αντίσταση (σ.σ. στο μέρος που δεν υπάρχει κρανίο) γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του.

Η γέννηση και το θαύμα

Η Maria και ο σύζυγός της Augusto είχαν προετοιμαστεί να αποχαιρετήσουν το μωρό τους. Οι τρεις κόρες τους βρίσκονταν στο μαιευτήριο για να δουν το αδελφάκι τους, πριν ξεψυχήσει. Ο πατέρας του Lucas είχε, μάλιστα, επικοινωνήσει με γραφείο τελετών για να κανονίσει τα διαδικαστικά.

Οι γιατροί δήλωναν σίγουροι ότι είχε μόνο μερικά λεπτά ζωής, όμως, ο μικρός τους διέψευσε όλους. Τα λεπτά ζωής πολύ σύντομα έγιναν ώρες. Ο μικρός ανέπνεε χωρίς μηχανική υποστήριξη και έτρωγε.

Οι γονείς του ξεκίνησαν να ελπίζουν σε ένα θαύμα. Τότε βρέθηκε ο Δρ. Tim Vogel, διευθυντής παιδιατρικής νευροχειρουργικής στο North Jersey, ο οποίος πρότεινε να υποβληθεί το βρέφος σε μία πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση που θα μπορούσε να τον σώσει.

Ο Lucas είχε γεννηθεί με κάτι που έμοιαζε με μπαλόνι νερού πάνω από το κεφάλι του και εάν πήγαινε στο σπίτι και έσκαγε τότε δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα να σωθεί.

Ο Vogel ήθελε να σταθεροποιήσει την κατάσταση του μικρού και να αφαιρέσει το μέρος του εγκεφάλου που δεν λειτουργούσε σωστά. Σε τόσο μικρές ηλικίες το όργανο έχει τη δυνατότητα να… αναπρογραμματιστεί, άρα θα μπορούσε το εναπομείναν μέρος να αναλάβει όλες τις λειτουργίες.

Η επέμβαση δεν είχε γίνει σε κανέναν άλλο ασθενή και, παρά τους πολλούς κινδύνους, οι γονείς του Lucas αποφάσισαν να δώσουν την έγκρισή τους.

Επτά μήνες μετά

Επτά μήνες μετά την επέμβαση ο Lucas έχει αναρρώσει και τα πηγαίνει εξαιρετικά. Τρώει δημητριακά, κάνει φυσικοθεραπείες και κρατάει σφιχτά τη μητέρα του όταν τον παίρνει αγκαλιά.

Όλα αυτά είναι δείγματα πως το μωρό μεγαλώνει όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, σημείωσε ο Vogel.

«Νομίζω πως ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», είπε ο γιατρός και τόνισε πως θα συνεχίσει να κουράρει τον μικρό για μεγάλο διάστημα.

«Ο Lucas θα είναι μαζί μου για πολύ καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Vogel, υπογραμμίζοντας πως κάθε φορά που τον βλέπει η εικόνα του είναι ολοένα και πιο ενθαρρυντική.

Οι γονείς απολαμβάνουν κάθε στιγμή που περνούν δίπλα στο μωρό τους. Η μητέρα, όπως λέει, δεν ονειρευόταν καν πως θα… γνωρίσει το παιδί της.

«Οι μαμάδες πάντα λένε ‘ακόμη και αν τον είχαμε για πέντε λεπτά, αξίζει’. Ευτυχώς μας δόθηκε πολύ περισσότερος χρόνος».

Να σημειωθεί πως ο μικρός Lucas είναι το μοναδικό – γνωστό – περιστατικό με αυτή την σπάνια πάθηση που έχει επιβιώσει.

A baby born with part of his skull missing beat the odds. He's the first with the condition to survive past birth, by Scottie Andrew, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ