ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Στην Αν.Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία

Τσαβούσογλου: Στην Αν.Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία
(AP Photo/Jean-Francois Badias)

Η Άγκυρα προτιμά να βρεθεί κοινή οδός στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας πως όσο δεν γίνεται διαμοιρασμός των πηγών της ανατολικής Μεσογείου, θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Σε δηλώσεις του στο Α Χαμπέρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «δεν έχει καμιά σημασία» που συναντήθηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στην Νέα Υόρκη.

«Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, εμείς έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς Διεθνούς Δικαίου. Κάναμε και ενημερώσεις. Με αυτό δεν δώσαμε λογαριασμό. Αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας εξηγήσαμε τι έγινε και στο πλαίσιο ποιου Διεθνούς Δικαίου τις πραγματοποιήσαμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι διεξάγουν τις δραστηριότητες στη δική τους υφαλοκρηπίδα. «Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι «υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, των δύο κοινοτήτων στο νησί».

«Όσο δεν γίνεται αυτό εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός», σημείωσε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ