ΚΟΣΜΟΣ

Βrexit: Παράταση θα ζητήσει ο Τζόνσον αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου

Βrexit: Παράταση θα ζητήσει ο Τζόνσον αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας αναβολή του Brexit, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία διαζυγίου έως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε σκωτσέζικο δικαστήριο, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Τον περασμένο μήνα, βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και αντάρτες από το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ψήφισαν νόμο που αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει να καθυστερήσει το Brexit εάν δεν καταλήξει σε συνθήκη αποχώρησης μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ένα καταστροφικό, όπως το χαρακτηρίζουν, Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι δεν θα ζητήσει αναβολή και ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγεί την προφανή αντίθεση των δηλώσεών του.

Οι αντίπαλοί του υποψιάζονται ότι θα επιδιώξει κάποιου είδους νομική οδό διαφυγής ή θα προσπαθήσει να πιέσει την ΕΕ να αρνηθεί να συμφωνήσει σε ένα αίτημα αναβολής.

Σήμερα Παρασκευή, σε δικαστήριο της Σκωτίας ξεκίνησε η νομική προσπάθεια αντιπάλων του Brexit που προσπαθούν να εξασφαλίσουν εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία ή να πείσουν τους δικαστές να αποστείλουν επιστολή στην ΕΕ εκ μέρους του ζητώντας την αναβολή. Ζητούν επίσης, εάν ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί, το δικαστήριο να επιβάλει ποινές «όπως πρόστιμο και φυλάκιση».

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν στο σκωτσέζικο δικαστήριο, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Τζόνσον δέχθηκε πως είναι υποχρεωμένος να αποστείλει επιστολή στην ΕΕ με το αίτημα της καθυστέρησης του Brexit και ότι, εάν δοθεί αναβολή, θα συμφωνήσει και η Βρετανία σε αυτή.

«Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται…θα αποστείλει επιστολή με τη μορφή που καθορίζεται στο χρονοδιάγραμμα, όχι αργότερα από την 19η Οκτωβρίου του 2019», ανέφερε το έγγραφο που αναρτήθηκε στο Twitter από τον Τζο Μόγκαμ, δικηγόρο που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον.

Η σημερινή υπόθεση εκδικάζεται περίπου μία εβδομάδα μετά την ταπεινωτική για τον Τζόνσον απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε ότι παράνομα ανέστειλε τις εργασίες του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι δεν γίνονται σχόλια για εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις.

Συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις Λονδίνο - Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, περαιτέρω «τεχνικές συνομιλίες» με τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μία συμφωνία για την αποχώρηση, πραγματοποιεί ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Φροστ.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Νομίζω είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν μία συμφωνία. Αυτό που κάναμε ήταν να θέσουμε δίκαιες και λογικές προτάσεις για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία. Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, με την οποία προφανώς θα διαπραγματευτούμε, καλωσόρισε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να κάνουμε πρόοδο προς τη συμφωνία» είπε, και πρόσθεσε:

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου».

Η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση έγινε μετά από δηλώσεις του Ιρλανδού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Σάιμον Κόβενι, ότι πολλοί ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υποστηρίζουν τις τελωνειακές προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, επειδή δεν είναι αρκετά κατανοητό ότι θα διασφαλιστεί το εμπόριο χωρίς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Χαρακτήρισε ωστόσο τις προτάσεις ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» που όμως ενέχουν προβλήματα και θα πρέπει να αναλυθούν περεταίρω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η ΕΕ έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στη Βρετανία, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στα σημεία των προτάσεών της που θεωρεί κρίσιμα για τις εγγυήσεις προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαφορετικά δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 17 Οκτωβρίου.

Υπέρ της παράτασης η Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε σήμερα ότι εάν η Βρετανία ζητούσε αναβολή της προθεσμίας του Brexit, ο ίδιος θα εξέταζε την περίπτωση αυτή, προσθέτοντας ότι μια αναβολή είναι προτιμότερη από το να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΈ χωρίς μια συμφωνία.

«Αυτό που προτιμώ είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να έχουμε μια συμφωνία έως τα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε ο Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντερίκσεν, στην Κοπεγχάγη.

«Εάν όμως η βρετανική κυβέρνηση ζητούσε αναβολή, φυσικά θα το εξετάζαμε. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πραγματικά θα το εξέταζαν εάν υπήρχε ένας καλός λόγος, και ο λόγος αυτός θα έπρεπε να διατυπωθεί. Αλλά σίγουρα μια παράταση θα ήταν καλύτερη από μια ‘μη συμφωνία’», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ