ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Στο στόχο του έφτασε το «Γιαβούζ» - Σύντομα ξεκινά η γεώτρηση

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Στο στόχο του έφτασε το «Γιαβούζ» - Σύντομα ξεκινά η γεώτρηση
AP Photo

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», που εισέβαλε την Πέμπτη στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, έφθασε στον στόχο «Μόρφου-1».

Όπως μεταδίδει το philenews.com, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο αφίχθη στον στόχο και ετοιμάζεται να εγκατασταθεί.

Δημοσιεύοντας εικόνα του, ο Ντονμέζ αναφέρει ότι το «Yavuz» θα ξεκινήσει τη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, αφού ολοκληρώσει τις προετοιμασίες.

«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1. Το πλοίο μας θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε ο Ντονμέζ στο Twitter.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας δημοσιοποίησε φωτογραφίες από τις φρεγάτες, τα υποβρύχια, τις τορπιλάκατους, τις κορβέτες, τα drone αλλά και τα αεροσκάφη που συνοδεύουν τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ, παρά τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Λευκωσίας.

Eν τω μεταξύ, τις τουρκικές θέσεις, σε χάρτη που κυκλοφορεί η Άγκυρα, επί της Ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα αξιώσεις που περιλαμβάνουν και το αδειοδοτημένο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, παρουσιάζει το κυπριακό offsite.

Όπως φαίνεται και στο χάρτη που παρουσίασε τους προηγούμενους μήνες το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα αξιώνει μέρος από το οικόπεδο 7.

Mε το συγκεκριμένο χάρτη έχει βάλει στο παιχνίδι και το ψευδοκράτος «δίνοντας» του μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ στον ανανεωμένο χάρτη τοποθέτησε και το σημείο στο οποίο θα προχωρήσει σε γεώτρηση το Γιαβούζ.

map
map 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ