ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: H πολιτική σκηνή καταδικάζει τη ρατσιστική επίθεση εναντίον Ρωσίδας

Κύπρος: H πολιτική σκηνή καταδικάζει τη ρατσιστική επίθεση εναντίον Ρωσίδας
Facebook/Зайцева Светлана

Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Κύπρου η ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε μία γυναίκα από τη Ρωσία, στη Λάρνακα, ενώ την άμεση διερεύνηση του περιστατικού ζητά σύσσωμη η πολιτική σκηνή της χώρας.

Όπως αναφέρει το offsite.com,cy, τα κόμματα της κυπριακής Βουλής εκφράζουν την πλήρη καταδίκη του περιστατικού, καλώντας, παράλληλα, τις Αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα social media.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, τρεις Κύπριες φεύγοντας από πάρκινγκ στη Λάρνακα με το αυτοκίνητό τους, χτύπησαν ένα άλλο αυτοκίνητο, που ανήκει σε άτομο με ειδικές ανάγκες και αντί να σταματήσουν, συνέχισαν την πορεία τους με σκοπό να φύγουν.

Η Ρωσίδα που αντιλήφθηκε το συμβάν προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες και να σταματήσει το αυτοκίνητο που προκάλεσε τη ζημιά. Τότε, κατέβηκαν τρεις γυναίκες και ένα παιδί. Οι δύο από τις Κύπριες άρχισαν να επιτίθενται στη Ρωσίδα με χυδαίες εκφράσεις, ενώ μια εξ’ αυτών την έφτυσε στο πρόσωπο.

Η Ρωσίδα που δέχθηκε την επίθεση στην Κύπρο, ανέβασε το βίντεο στο YouTube και στα social media, προκαλώντας σάλο.

ΔΗΣΥ: Καταδικάζουμε κάθε πράξη ρατσιστικής βίας

«Προκαλεί προβληματισμό το βίντεο που αποτυπώνει τη ρατσιστική επίθεση κατά αλλοδαπής γυναίκας στη Λάρνακα. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε κάθε πράξη ρατσιστικής βίας. Ο ρατσισμός είναι φαινόμενο οι αιτίες του οποίου πρέπει να παταχθούν και άρα πρέπει όλοι να επαυξήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντί του», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΣΥ.

«Ορθώς πράττει η αστυνομία και εξετάζει ενδελεχώς τα γεγονότα, το πόρισμα των οποίων θα αναμένουμε και εμείς», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΚΕΛ: Να μην μείνει στα συρτάρια η έρευνα

Η ρατσιστική χυδαιολογία που αποτυπώνεται στο βίντεο το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου, μόνο ντροπή προκαλεί και είναι καταδικαστέα. Βέβαια, περιστατικά σαν αυτό δεν προκύπτουν από το πουθενά. Ο υφέρπων ρατσισμός στο δημόσιο λόγο, η ατιμωρησία, η μη καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης και αλληλοσεβασμού είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα.

«Αναμένουμε η έρευνα που εξήγγειλε η αστυνομία να μην μείνει στα συρτάρια», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με το offsite.

ΕΔΕΚ: Δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία.

«Σε σχέση με το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου με τον διαπληκτισμό γυναικών σε πάρκινγκ ως Κ.Σ.ΕΔΕΚ καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και τονίζουμε πως δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία», σημειώνει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

«Την ίδια ώρα, επειδή η οδηγός του ενός οχήματος φαίνεται να προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε άλλο όχημα που βρισκόταν στο πάρκινγκ επιχειρώντας μάλιστα να εγκαταλείψει την σκηνή, κάτι που κατέγραφε με την κάμερα του κινητού της άλλη γυναίκα που αντιλήφθηκε την πρόθεση της και δέχθηκε μάλιστα και την λεκτική επίθεση επειδή βιντεοσκοπούσε, ως Κ.Σ.ΕΔΕΚ θέλουμε να τονίσουμε πως καθήκον και υποχρέωση μας ως πολίτες είναι να προστατεύουμε την περιουσία μας αλλά και των συμπολιτών μας», τονίζεται.

Συμμαχία: Να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία για τη ρητορική μίσους

«Η συμπεριφορά των Κυπρίων γυναικών στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου μόνο αισθήματα ντροπής και θλίψης προκαλούν. Νεαρές γυναίκες μανάδες, μπροστά μάλιστα από ανήλικο παιδί συμπεριφέρονται απέναντι σε μια άλλη γυναίκα με καταγωγή από άλλη χώρα, με άκρατο ρατσιστικό τρόπο. Όπως και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου, έτσι και τώρα ζητάμε να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία για τη ρητορική μίσους. Απέναντι στη ρατσιστική ρητορική, τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε τη θέσπιση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για αντιμετώπιση τους», αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

«Φυσικά από μόνες τους οι κυρώσεις-ποινικές ή άλλες- δεν αρκούν. Απαιτείται ταυτόχρονα ένας θεσμικός και πολιτειακός λόγος που διαπαιδαγωγεί τα μέλη του κοινωνικού συνόλου ενθαρρύνοντας το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ειρηνική συμβίωση. Σε αυτό πρέπει να συμβάλει η Πολιτεία, η Εκκλησία και κυρίως το Υπουργείο Παιδείας ώστε να δημιουργήσει ένα μάθημα ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη διαφορετικότητα και ενημέρωσης για τις αντιρατσιστικές νομοθεσίες της Κύπρου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Αντέδρασα αυθόρμητα»

Η Σβετλάνα ανέφερε ότι έψαχνε τη διεύθυνση μέσω του GPS και κρατούσε το κινητό τηλέφωνο στο χέρι της.

Προσπάθησε με νοήματα να σταματήσει το κόκκινο αυτοκίνητο και ταυτόχρονα έβγαζε φωτογραφίες από το συμβάν για να επιβεβαιωθεί η ζημιά.

Οι γυναίκες που κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, τη ρώτησαν αν είναι δικό της το λευκό όχημα που είχαν χτυπήσει και όταν η Σβετλάνα απάντησε όχι, τότε άρχισε η επίθεση εναντίον της με απειλές να σβήσει τις φωτογραφίες από το κινητό της.

Ασύλληπτη χυδαιότητα

Οι δύο από τις τρεις γυναίκες άρχισαν να βρίζουν την Σβετλάνα Ζαίτσεβα με απίστευτα χυδαίες εκφράσεις.

«Αυτά που φαίνονται στο βίντεο δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έκαναν και μου είπαν», λέει η ίδια στον «Πολίτη» της Κύπρου.

Οι δύο από τις τρεις γυναίκες την απειλούσαν δείχνοντας ότι θα την δείρουν ή ότι η μία «θα φέρει τον άντρα της να την γ…..». Σε κάποια στιγμή η μία γυναίκα την πλησίασε και την έφτυσε στο πρόσωπο.

Σε ΑμεΑ ανήκει το χτυπημένο αμάξι

Η Σβετλάνα πληροφορήθηκε ότι το αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από το όχημα των γυναικών ανήκει σε άτομο με ειδικές ανάγκες.

Την ώρα του επεισοδίου εμφανίστηκε ο φρουρός του χώρου στάθμευσης και δεν επέτρεψε στις τρεις γυναίκες να φύγουν, ενώ κάλεσε και την αστυνομία και ανέμενε και τον ιδιοκτήτη του άλλου οχήματος.

Η Σβετλάνα αποχώρησε και σήμερα κλήθηκε από την αστυνομία να δώσει κατάθεση.

Όπως είπε, ένιωσε την ανάγκη να σταματήσει το όχημα των γυναικών γιατί ήταν κρίμα να προκαλέσουν ζημιά και να μην αναλάβουν την ευθύνη τους.

Ωστόσο, δεν περίμενε να δεχθεί τέτοια ρατσιστική επίθεση και αυτός ήταν ο λόγος που δημοσιοποίησε το βίντεο.

*Η ομάδα του CNN Greece αποφάσισε να μην προβάλει το εν λόγω βίντεο λόγω σκληρής γλώσσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ