ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε χαμένος Αιγυπτιακός ναός 2.200 ετών του βασιλιά Πτολεμαίου Δ’

Βρέθηκε χαμένος Αιγυπτιακός ναός 2.200 ετών του βασιλιά Πτολεμαίου Δ’
Facebook/ Ministry of Antiquities

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν έναν χαμένο ναό 2.200 ετών, ο οποίος εκτιμάται ότι ανήκει στον φαραώ Πτολεμαίο Δ’.

Η αρχαία ταφική δομή εντοπίστηκε τυχαία από εργάτες κατά τη διάρκεια έργων διάτρησης σε αποχέτευση στο χωριό Κομ Σακάου του Δήμου Τάμα, στο βόρειο Σοχάγκ, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στο Facebook.

Μετά την ανακάλυψη, οι εργασίες διακόπηκαν. Οι αρχαιολόγοι γρήγορα ανακάλυψαν πέτρινες επιγραφές με κείμενα που φέρουν το όνομα του Πτολεμαίου Δ ', του τέταρτου Φαραώ της Πτολεμαϊκής δυναστείας της Αιγύπτου.

Μέχρι τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει δύο τείχους και τη νοτιοδυτική γωνία μίας κατασκευής από ασβεστόλιθο, στην οποία έχουν χαραχθεί ανάγλυφες παραστάσεις του θεού Χαπί, του Αιγύπτιου θεού της ετήσιας πλημμύρας του Νείλου.

Οι ειδικοί εργάζονται για να σώσουν τα απομεινάρια του ναού, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Νείλου. Ο Πτολεμαίος Δ’ πιστεύεται ότι κυβέρνησε στην Αίγυπτο από το 221 π.Χ. έως το 204 π. Χ. περίπου. Η βασιλεία του δεν ήταν επιτυχημένη, αφού ενδιαφερόταν περισσότερο για την καλλιέργεια και την καλλιτεχνία, από ότι για το βασίλειο.

Τα αρχαία κείμενα υποδεικνύουν ότι ο Φαραώ κατασκεύασε το μεγαλύτερο πλοίο μετακινούμενο από ανθρώπους που έγινε ποτέ. Η δεξαμενή του πλοίου με το όνομα τεσσαράκοντες (Σαράντα) είχε 40 ζεύγη κουπιών, που λειτουργούσαν από 4.000 κωπηλάτες.

Η ανακάλυψη του αρχαίου ναού είναι η τελευταία μιας σειράς αρχαιολογικών ανακαλύψεων το 2019. Η Αίγυπτος ελπίζει να αυξήσει το ενδιαφέρον για τον τουρισμό μετά την εξέγερση της χώρας το 2011.

Τον Αύγουστο του 2018, η Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τον Τουρισμό περιγράφει την Αίγυπτο ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό το 2017, με αύξηση 55,1% στις διεθνείς αφίξεις εκείνο το έτος.

Σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνουν οκτώ μούμιες από την Πτολεμαϊκή Δυναστεία (323-30 π.Χ.) που είναι εγκιβωτισμένες σε λαξευμένα φέρετρα στη νεκρόπολη Νταχούρ κοντά στη Γκίζα, μια πέτρινη σφίγγα στο Κομ Όμπο, έναν ναό δίπλα στον ποταμό κοντά στο Ασουάν, αφιερωμένο στον θεό κροκόδειλο Sobek και την ανακάλυψη ενός τάφου 4.400 ετών στον αρχαιολογικό χώρο του Saqqara.

Αυτοί οι αρχαίοι θησαυροί συνοδεύουν τη σημερινή έκρηξη στις κατασκευές μουσείων της Αιγύπτου, με νέες συλλογές που πρόκειται να ανοίξουν σύντομα στις πόλεις Sharm el-Sheikh και Hurghada. Το πολυαναμενόμενο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται επίσης κοντά στην ολοκλήρωση. Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου αφιερωμένο σε έναν και μοναδικό πολιτισμό προετοιμάζεται για ένα μεγάλο άνοιγμα στα μέσα του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ