ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακό: Γουρούνια καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία για πρώτη φορά

Εντυπωσιακό: Γουρούνια καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία για πρώτη φορά
CNNi

Γουρούνια καταγράφηκαν να χρησιμοποιούν… εργαλεία, για πρώτη φορά.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της νοημοσύνης των χοίρων.

Πριν τέσσερα χρόνια, η οικολόγος Meredith Root-Bernstein, παρατήρησε σε ζωολογικό κήπο του Παρισιού, ένα γουρούνι Visayan warty (σ.σ. είδος υπό εξαφάνιση από τις Φιλιππίνες), να σκάβει, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι φλοιού δέντρου.

Η ερευνήτρια επέστρεψε πολλές φορές για να παρατηρήσει τη συμπεριφορά αυτή, αλλά μάταια. Έτσι, υπέθεσε ότι αυτό που είχε δει σχετιζόταν με την κατασκευή φωλιάς, η οποία γίνεται κάθε έξι μήνες, ενόψει γεννήσεων.

Την επόμενη άνοιξη, συνάδελφος της Bernstein κατέγραψε τρία από τα τέσσερα ζώα να χρησιμοποιούν εργαλεία για να ολοκληρώσουν την κατασκευή της φωλιάς τους, έναν λάκκο με φύλλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του National Geographic.

Ενώ υπάρχουν αρκετά είδη που χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως οι χιμπατζήδες, ποτέ δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο για χοίρους. Ωστόσο, επειδή τα γουρούνια έχουν μελετηθεί ελάχιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ευφυία τους να έχει διαφύγει των επιστημόνων, αναφέρει η οικολόγος.

Υπογραμμίζει μάλιστα, ότι η χρήση εργαλείων είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης, επειδή είναι ταυτοχρόνως ένα χαρακτηριστικό που είναι κοινό με τους ανθρώπους:

«Μας φέρνει πιο κοντά στα ζώα και μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι όλα συνδέονται».

Για τους σκοπούς της μελέτης, η Bernstein και οι συνάδελφοί της, κατέγραψαν τη συμπεριφορά μίας οικογένειας γουρουνιών, η οποία εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί εργαλεία τέσσερις φορές μέσα στο 2016 και άλλες επτά το 2017.

Επιπλέον, στον χώρο τους τοποθέτησαν και μερικά τεχνητά εργαλεία (όπως σπάτουλες), αλλά τα γουρούνια χρησιμοποίησαν μόνο ένα, δύο φορές.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ζώα και ειδικά η μητέρα, Priscilla, πάντα χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία στη μέση της διαδικασίας κατασκευής φωλιάς. Σύμφωνα με τη Meredith Root-Bernstein, η συνέπεια στη χρήση τους, μαζί με το γεγονός πως τα εργαλεία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά χώματος, πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χρήση εργαλείων από ζώα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Priscilla ίσως έμαθε στον σύντροφο και στα παιδιά της πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία.

Ωστόσο, η ερευνήτρια γνωρίζει ότι τα δεδομένα που έχει στα χέρια της είναι λίγα και ότι η συμπεριφορά αυτή παρατηρήθηκε σε ζώα που ζουν αιχμάλωτα. Αναφέρει όμως πως, ενώ οι περισσότερες συμπεριφορές ζώων σε αιχμαλωσία είναι συχνά επαναλαμβανόμενες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χρήση αυτών των εργαλείων ήταν σπάνια και λάμβανε χώρα μόνο στο πλαίσιο της κατασκευής φωλιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ