ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Δεσμεύσεις από την ΕΕ ζητά η Βρετανία για τη νέα πρόταση Τζόνσον

Brexit: Δεσμεύσεις από την ΕΕ ζητά η Βρετανία για τη νέα πρόταση Τζόνσον
AP Photo/Jean-Francois Badias

Στην ανάγκη να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στις νέες προτάσεις που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση για το Brexit, παρέπεμψε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην επίτευξη μίας συμφωνίας.

Σε σχετική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός περιμένει από την ΕΕ να «δεσμευτεί» στο βρετανικό σχέδιο.

«Είμαστε έτοιμοι να έχουμε συζητήσεις με έναν ρυθμό. Για να συμβεί αυτό, η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί πλήρως με τις προτάσεις που έχουν δρομολογηθεί. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχουμε παρουσιάσει έναν δίκαιο και λογικό συμβιβασμό και τώρα ζητάμε από την ΕΕ να κάνει αντίστοιχους συμβιβασμούς με τη Βρετανία», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα βασικά σημεία των προτάσεων που απέρριψε η ΕΕ είναι η έξοδος της Bόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας, αν και η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι μπορούν να αποφευχθούν.

Αλλά ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι «η Βρετανία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της Bόρειας Ιρλανδίας», ωστόσο υπάρχει η προθυμία να μπει σε περαιτέρω συζητήσεις γενικότερα πάνω στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

Ανέφερε επίσης, ότι σήμερα επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από την Σουηδία, τη Δανία και την Πολωνία, αλλά δεν υπάρχουν προγραμματισμένες κατ' ιδίαν συναντήσεις.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα σε νοσοκομείο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να εκθέσει με σαφήνεια τις αντιρρήσεις της πάνω στις προτάσεις του.

«Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι ότι αυτές είναι πολύ γενναιόδωρες, δίκαιες και λογικές προτάσεις. Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς τώρα είναι οι σκέψεις σας. Και εάν έχετε θέματα με κάποιες από τις προτάσεις που κάναμε, τότε ας μπούμε στις λεπτομέρειες και να τις συζητήσουμε» είπε.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο βουλευτής των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, ζήτησε από την κυβέρνηση, στη διάρκεια επείγουσας ερώτησης στη Βουλή, να δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο των προτάσεων που μετέφερε στην ΕΕ ο πρωθυπουργός.

Απορρίφθηκε η προσφυγή που θα υποχρέωνε τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή

Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε σήμερα Δευτέρα, προσφυγή αντιπάλων του Brexit που ζητούσαν να εκδοθεί εντολή που να αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει μια αναβολή του Brexit, εάν δεν πετύχει συμφωνία με την ΕΕ, έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, όπως είναι σήμερα η σχετική προθεσμία. Ωστόσο, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, γνωστό ως νόμο Μπεν, που τον αναγκάζει να ζητήσει αναβολή, εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ή να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών για να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, ωστόσο έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγεί το γεγονός ότι οι δηλώσεις του προφανώς αντιφάσκουν.

Αντίπαλοι του Brexit είχαν ζητήσει από δικαστήριο της Σκωτίας να εκδώσει εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν, αλλά ο δικαστής Πολ Κάλεν απέρριψε την προσφυγή τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο δικαστήριο από τον ανώτατο νομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης στη Σκωτία, σημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.

«Η κυβέρνηση δέχεται ότι εφαρμόζοντας την πολιτική της οφείλει να συμμορφωθεί με το Νόμο του 2019», ανέφερε ο δικαστής στην απόφασή του.

«Καθώς αυτή είναι η ξεκάθαρα δηλωθείσα θέση της κυβέρνησης ενώπιον του δικαστηρίου, δεν υπάρχει ανάγκη να εκδοθούν αναγκαστικές εντολές σε βάρος αυτής ή του πρωθυπουργού».

Ο δικηγόρος Τζο Μομ, που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον, δήλωσε ότι αύριο θα προσφύγουν και στο ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ