ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Θα εναντιωθούμε στην τουρκική επίθεση με όλα τα νόμιμα μέσα»

Συρία: «Θα εναντιωθούμε στην τουρκική επίθεση με όλα τα νόμιμα μέσα»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Οι αρχές της Συρίας δεσμεύθηκαν σήμερα να «εναντιωθούν σε οποιαδήποτε επίθεση» της Τουρκίας, η οποία απειλεί με στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Η Συρία επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της (...) να εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογραμμίζει πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Sana.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με προσωπικό και τεθωρακισμένα οχήματα, απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας -που είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον- των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Κάνοντας λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις» το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του «τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα».

Η Συρία «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο, όπου αναφέρεται πως οι αρχές τις είχαν προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους».

Παρόλα αυτά, η Δαμασκός «είναι διατεθειμένη να δεχθεί στην αγκαλιά της τα παραστρατημένα παιδιά της».

Επί μακρόν περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων από τις κεντρικές αρχές της Δαμασκού, οι Κούρδοι απέκτησαν ντε φάκτο αυτονομία στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011.

Η Δαμασκός αρνείται την αυτονομία αυτή και στο παρελθόν το καθεστώς έφθασε μέχρι να χαρακτηρίσει «προδότες» τους μαχητές της μειονότητας για τη συμμαχία τους με την Ουάσινγκτον.

Φοβούμενοι μια τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ξεκινήσει το περασμένο έτος συνομιλίες με τη Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν είχαν συνέχεια.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει ήδη δύο επιθέσεις στη Συρία, εκ των οποίων μία στις αρχές του 2018 η οποία επέτρεψε στον τουρκικό στρατό και σε Σύρους συμμάχους του να πάρουν τον έλεγχο του κουρδικού θυλάκου Αφρίν (βορειοανατολικά).

Η σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, μετατράπηκε σε έναν πολύπλοκο πόλεμο που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 370.000 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ