ΚΟΣΜΟΣ

Καμία απόφαση για την τουρκική εισβολή στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Καμία απόφαση για την τουρκική εισβολή στη Συρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσαν από την «Τουρκία να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση της» στη Συρία, σε ένα ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βρετανία, Πολωνία) δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη συμφωνία του συνόλου των εταίρων τους στο Συμβούλιο επί της ανακοίνωσής τους, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η αξίωση για τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης εξηγείται από το γεγονός ότι «δεν πιστεύουμε ότι θα επιλύσει τις ανησυχίες περί ασφάλειας της Τουρκίας», διευκρινίζεται στην κοινή δήλωση. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν βαθύτατα» για την τουρκική επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να την καταδικάζουν.

Στο ανακοινωθέν τους, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η τουρκική στρατιωτική δράση ενέχει τον κίνδυνο να «ευνοήσει μια ανασύνταξη του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) που παραμένει σημαντική απειλή για την περιφερειακή, διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είναι απίθανο η αυτοαποκαλούμενη "ζώνη ασφαλείας" που η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στη βορειοανατολική Συρία να ανταποκριθεί στα διεθνή κριτήρια για μια επιστροφή των προσφύγων» με τρόπο εθελούσιο και ασφαλή, υπογραμμίζουν οι πέντε ευρωπαϊκές δυνάμεις.

«Κάθε απόπειρα για μια δημογραφική αλλαγή θα είναι απαράδεκτη», καταλήγουν.

Τσαβούσογλου: Θα ανταποδώσουμε σε τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ανταποδώσει, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, βάσει των προτάσεων που κατέθεσαν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ και ένας Δημοκρατικός συνάδελφός του, οι οποίες κυρώσεις θα έπλητταν τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θέλει να διαιρέσει τη Συρία, αφού το Παρίσι επέκρινε τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Έκτακτη συνεδρίαση του συνασπισμού που πολεμά τον ISIS ζητά το Παρίσι

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε την επείγουσα συνεδρίαση του συνασπισμού δυνάμεων που συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση του ISIS, για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επίθεση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Λεντριάν τόνισε πως ο υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν πάνω από 30 χώρες, πρέπει να συνεδριάσει το ταχύτερο δυνατό επειδή το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος μπορεί να επωφεληθεί από την αλλαγή που προκαλεί στο πεδίο η τουρκική εισβολή.

«Ο συνασπισμός χρειάζεται να πει σήμερα τι πρόκειται να κάνουμε, πώς εσύ Τουρκία θέλεις να προχωρήσεις και πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των τοποθεσιών όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές; Όλα χρειάζεται να τεθούν επί τάπητος ώστε να είμαστε ξεκάθαροι», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ