ΚΟΣΜΟΣ

Hagibis: Ο τυφώνας... τέρας που έχει προκαλέσει πανικό στην Ιαπωνία προτού καν «χτυπήσει»

Hagibis: Ο τυφώνας... τέρας που έχει προκαλέσει πανικό στην Ιαπωνία προτού καν «χτυπήσει»
AP Photo

Αντιμέτωπες με την απειλή ενός τυφώνα είναι οι Αρχές της Ιαπωνίας, καθώς ο Hagibis – όπως έχει ονομαστεί ο τυφώνας – αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις στο Τόκιο και τις παράκτιες περιοχές της χώρας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει κάλεσει τους κατοίκους να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες, πριν «χτυπήσει» το επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.

 

Οι αγώνες του Παγκόσμιο Κυπέλλου Ράγκμπι, που λάμβανε χώρα στην Ιαπωνία, έχουν αναβληθεί, όπως και πολλές άλλες διοργανώσεις, ενώ δρομολόγια τρένων και αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας συρρέουν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν όλα τα απαραίτητα, όπως μπαταρίες, εμφιαλωμένα νερά και φαγώσιμα.

Ο Γιασούσι Κατζιχάρα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σημείωσε πως αυτός ο τυφώνας είναι παρόμοιος με εκείνον που χτύπησε στη χώρα το 1958. Τότε είχαν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις και περί το μισό εκατομμύριο σπίτια πλημμύρισαν. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι είχαν πεθάνει τότε.

«Για να προστατεύσετε τις ζωές σας και αυτές των αγαπημένων σας, σας παρακαλώ προσπαθήστε να ξεκινήσετε τις εκκενώσεις εγκαίρως πριν νυχτώσει και ξεκινήσουν οι καταιγίδες», ανέφερε ο Κατζιχάρα, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για να κάνει μία εκτίμηση της κατάστασης και υποσχέθηκε να κάνει τα μέγιστα δυνατά για να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών. Όπως σημείωσε το υπουργικό, 17.000 αστυνομικοί και στρατιωτικό προσωπικό είναι έτοιμοι να βοηθήσουν εάν κριθεί απαραίτητο.

«Ο τυφώνας μπορεί να προκαλέσει διακοπές ηλεκτροδότησης, να καταστρέψει υποδομές και να επηρεάσει σημαντικά τις ζωές των πολιτών», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε.

AP 19284118988465

Πηγή: AP Photo



Ο υπουργός Οικονομικών, Ίσου Σουγκαγάρα, με τη σειρά του, κάλεσε τις διευθύνσεις των νοσοκομείων και άλλες δημόσιες υπηρεσίες να ελέγξουν αν έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα.

Ο Hagibis, που στα φιλιππινέζικα σημαίνει «ταχύτητα», κινούνταν νωρίτερα σήμερα με ανέμους ταχύτητας 100χλμ/ώρα, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι, όμως, θα εξασθενήσουν καθώς πλησιάζει τις ιαπωνικές ακτές. Το «μάτι» του τυφώνα αναμένεται να χτυπήσει το Τόκιο το Σάββατο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε πως μπορεί να σηκωθούν κύματα έως και 13 μέτρων, λόγω του Hagibis. Επίσης, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να φτάσουν τα 80 εκατοστά σε περιοχές της πρωτεύουσας.

Οι Αρχές έχουν συμβουλεύει τους 7.568 κατοίκους της νήσου Οσίμα να εκκενώσουν τις εστίες τους, ενώ την ίδια προειδοποίηση έχουν λάβει και οι 21.402 κάτοικοι της πόλης Σιμόντα, στα δυτικά του Τόκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ