ΚΟΣΜΟΣ

Αλεξέι Λεόνοφ: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα

Αλεξέι Λεόνοφ: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα
AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο το 1965, Αλεξέι Λεόνοφ.

Ο κοσμοναύτης της Σοβιετικής Ένωσης που έγραψε ιστορία βγαίνοντας από την κάψουλά του για 12 λεπτά, θα ταφεί την επόμενη Τρίτη σε ομοσπονδιακό στρατιωτικό κοιμητήριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του RT.

Γεννημένος στη Σιβηρία, ήταν ένας από τους 20 πιλότους της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, που επελέγησαν για τη δημιουργία της πρώτης ομάδας κοσμοναυτών το 1960, όπου έγινε και φίλος με τον Γιούρι Γκαγκάριν.

Η αποστολή του 1965, Voskhod 2, έλαβε χώρα εν μέσω της «κούρσας για το διάστημα» μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ. Παρά τη σειρά τεχνικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και προβλήματα επανεισόδου στην κάψουλα, η ιστορική αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.

Επιπλέον, ο Λεόνοφ προοριζόταν να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα προσγειωνόταν στο φεγγάρι, ωστόσο, το πρόγραμμα ματαιώθηκε μετά την ιστορική αποστολή του «Απόλλων 11» το 1969.

Παρόλα αυτά, ο βετεράνος κοσμοναύτης, ηγήθηκε του σοβιετικού πληρώματος κατά την πειραματική αποστολή Soyuz-Apollo το 1975, όταν ένα αμερικανικό και ένα σοβιετικό διαστημόπλοιο συνδέθηκαν, σχηματίζοντας έναν προσωρινό διαστημικό σταθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ