ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τέλη Μαΐου προσδοκά ο Ολάντ

Γαλλία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τέλη Μαΐου προσδοκά ο Ολάντ
REUTERS / POOL

Την πρόθεσή του να ζητήσει να παραταθεί, ως τα τέλη του Μαΐου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί στη γαλλική επικράτεια μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι από τζιχαντιστές του ΙΚ, επισημοποίησε χθες ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την 3η Φεβρουαρίου ένα σχέδιο νόμου που θα παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια διάρκεια τριών μηνών».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία είχε κηρυχθεί την 13η Νοεμβρίου, την ημέρα που διαπράχθηκαν στο γαλλικό έδαφος οι πιο πολυαίμακτες επιθέσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα έληγε στη θεωρία την 26η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να ζητήσει την παράτασή της από την Εθνοσυνέλευση αποκαλύφθηκε μερικές ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία η σχετική ανακοίνωση, από τον Πιερ Λοράν, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Γαλλίας, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ.

Δεν υπήρχαν πάντως αμφιβολίες εδώ και μέρες. Ο Ολάντ, ο οποίος έκανε μια σειρά συναντήσεων με τους κυριότερους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, είχε πει την Τετάρτη ότι «το πιθανότερο» ήταν πως επρόκειτο να ζητήσει να παραταθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις. Η πιθανή παράτασή της προκάλεσε έντονο διάλογο στη χώρα, καθώς νομικοί, κόμματα της αριστεράς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ενδεχόμενη διαιώνιση του καθεστώτος εξαίρεσης στη Γαλλία.

Το μόνο για το οποίο έδωσε διαβεβαιώσεις ο πρόεδρος Ολάντ, είπε ειρωνευόμενος χθες ο Πιερ Λοράν, είναι ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «θα παραταθεί για όσο υπάρχει η απειλή του Ντάες» (αραβικό ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους).

Ο Λοράν προφανώς αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο BBC προχθές, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όταν υπογράμμισε πως η Γαλλία «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, ώσπου «να μπορέσουμε να τελειώνουμε με το Ντάες».

Οι δηλώσεις αυτές εκλήφθηκαν από ορισμένες πλευρές ως ένδειξη της βούλησης της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για χρόνια, κάτι πάντως που ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης αρνήθηκε κατηγορηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ