ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Την επιβολή στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μορένο

Ισημερινός: Την επιβολή στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μορένο
Associated Press

Καζάνι που βράζει ο Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο και τα περίχωρα.

Η χώρα δοκιμάζεται για 11η ημέρα από βίαιες διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μορένο με αντάλλαγμα την χορήγηση δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις 15.00 τοπική ώρα του Σαββάτου και «θα διευκολύνει το έργο των δυνάμεων της τάξης απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Μορένο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας της Λατινικής Αμερικής, που παρέλυσε από απεργιακές κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς δρόμων και βίαια επεισόδια που πυροδότησε η αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 100% και πλέον.

Ο Μορένο αποφάσισε να μεταφέρει προσωρινά την κυβέρνησή του στην πόλη Γουαγιακίλ, όπου συνεδρίασε το υπουργικό του συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την αναστολή ή τον περιορισμό δικαιωμάτων όπως αυτό της ελεύθερης κίνησης των προσώπων, καθώς και την επιβολή λογοκρισίας στα ΜΜΕ. Επιτρέπει επίσης την κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την επιβολή της δημόσιας τάξης.

Το Σύνταγμα του Ισημερινού προβλέπει ότι το μέτρο μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για 60 ημέρες και να παραταθεί για επιπλέον 30.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ