ΚΟΣΜΟΣ

Το Παρίσι διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού προς την Τουρκία

Το Παρίσι διακόπτει την εξαγωγή πολεμικού υλικού προς την Τουρκία
(AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Γαλλία επαναδιατυπώνει την «κατηγορηματική καταδίκη της μονομερούς εκ μέρους της Τουρκίας επίθεσης στην βορειοανατολική Συρία», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης. «(Η επίθεση) θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες για ασφάλεια και σταθεροποίηση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Προκαλεί σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες. Κατά συνέπεια πλήττει την ασφάλεια των Ευρωπαίων».

«Η Γαλλία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους για να συζητηθεί η συνέχιση των προσπαθειών του Συνασπισμού στην συγκυρία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχη απόφαση διακοπής της πώλησης όπλων στην Άγκυρα έχουν ανακοινώσει και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ