ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Υπό τον έλεγχο των SDF το Ρας Αλ Αΐν – Οι Τούρκοι στο Σουλούκ

Συρία: Υπό τον έλεγχο των SDF το Ρας Αλ Αΐν – Οι Τούρκοι στο Σουλούκ
Κηδεία μαχητών των SDF Baderkhan Ahmad / AP

Οι Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) φαίνεται ότι έχουν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε), παρά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το έχει καταλάβει.

Σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι SDF (ο συνασπισμός στον οποίο κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG) κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο των περισσότερων γειτονιών του Ρας Αλ Αΐν στις οποίες είχαν προωθηθεί χτες οι τουρκικές δυνάμεις και οι Άραβες σύμμαχοί τους.

Οι μάχες μαίνονται τώρα στο πέρασμα του Ρας Αλ Αΐν και στην περιοχή του Ταλ Χαλάμπ. Το Παρατηρητήριο έχει πιστοποιήσει τον θάνατο 17 μελών του Εθνικού Συριακού Στρατού (των ανταρτών που μάχονται στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων) και 4 μελών των SDF, κατά τη διάρκεια της ανακατάληψης.

Ωστόσο, οι Τούρκοι προωθούνται πόλη του Σoυλoύκ, στην ευρύτερη περιοχή της Ράκκα. Φαίνεται ότι οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα της πόλης. Οι μάχες συνεχίζονται, όπως επίσης και στο Ταλ Αμπιάντ.

Ωμότητες

Εν τω μεταξύ οι Σύροι αντάρτες που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, διαπράττουν ωμότητες τις οποίες μάλιστα καταγράφουν με τα κινητά τους. Τουλάχιστον εννέα πολίτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι εννέα πολίτες εκτελέσθηκαν σε χωριστά περιστατικά νότια της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ», αναφέρει το Παρατηρητήριο

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται η Χεβρίν Χαλάφ, γραμματέα τους κόμματος «Συρία του μέλλοντος».

«Μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβγαλαν την Χεβρίν Χαλάφ από τον αυτοκίνητό του και τον εκτέλεσαν στον δρόμο ανάμεσα στο Καμισλί και το Μανμπέζ», λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού σκέλους των SDF.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Στο twitter κυκλοφόρησαν βίντεο όπου αντάρτες της οργάνωσης Ahrar al-Sharkiya που μάχεται στο πλευρό της Τουρκίας, εκτελούν εν ψυχρώ Κούρδους αιχμαλώτους πολέμου. Σε άλλο βίντεο Σύροι αντάρτες εμφανίζονται να κακοποιούν μαχητές των SDF που είναι δεμένοι πισθάγκωνα.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Απόδραση

Περίπου 100 άνθρωποι -γυναίκες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και τα παιδιά τους-δραπέτευσαν από ένα στρατόπεδο το οποίο φρουρούνταν από συριακές δυνάμεις υπό κουρδική ηγεσία στα βόρεια της Συρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ