ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ρουμανία εισάγει σκουπίδια;

Γιατί η Ρουμανία εισάγει σκουπίδια;
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Για ποιο λόγο μπορεί μια χώρα, που έχει ήδη αρκετά σκουπίδια από μόνη της, να εισάγει ακόμα περισσότερα από άλλες χώρες;

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα ανακύκλωσης, αφού οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι στο να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια τους και να τα πετάνε σε διαφορετικούς κάδους, καθιστώντας έτσι δύσκολη την αποκομιδή τους.

«Γεμίζουμε την πληρότητά μας με 50% τοπικό υλικό και με 50% που δεν είναι ρουμανικής προέλευσης. Εισάγουμε σκουπίδια από ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο Constantin Damov, CEO της εταιρείας Green Group στο BBC και προσθέτει:

«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να τερματίσουμε το 50% της πληρότητάς μας».

Όπως αναφέρει μια γυναίκα στο ρεπορτάζ, δεν κάνει ανακύκλωση γιατί κανένας δεν τους έχει μάθει πώς γίνεται.

Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία ανακύκλωσης της Ρουμανίας βασίζεται στα ξένα σκουπίδια.

Η νέα νομοθεσία στοχεύει στο να φέρει την ανακύκλωση στη χώρα στα ίδια επίπεδα με αυτά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ. Παρόλα αυτά, τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα.

Ιδιωτικές εταιρείες μάζευαν και διαχώριζαν τα σκουπίδια για να τα πουλήσουν σε εταιρείες ανακύκλωσης. Τώρα πλέον αυτό εναπόκειται στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία, ωστόσο, δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους.

Προς το παρόν το 90% των σκουπιδιών στη χώρα καταλήγει σε χωματερές, επίσημες ή και ανεπίσημες, αφού στη Ρουμανία υπάρχουν χιλιάδες παράνομες χωματερές, όπου πετούν τα σκουπίδια τόσο ιδιώτες, εταιρείες, αλλά και οι δήμοι, μολύνοντας τόπους που θα έπρεπε να είναι προστατευμένοι.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ