ΚΟΣΜΟΣ

Σχολείο - «κολαστήριο» στη Νιγηρία: Εκατοντάδες άνδρες και αγόρια κακοποιούνταν καθημερινά

Σχολείο - «κολαστήριο» στη Νιγηρία: Εκατοντάδες άνδρες και αγόρια κακοποιούνταν καθημερινά
Screengrab

Σε «σπίτι του τρόμου» είχε μετατραπεί κορανικό σχολείο στην πολιτεία Κατσίνα της βόρειας Νιγηρίας.

Εκεί, 70 άνδρες κρατούσαν δεμένους με αλυσίδες, βασάνιζαν και κακοποιούσαν σεξουαλικά περισσότερους από 300 άνδρες και αγόρια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία.

«Στη διάρκεια της έρευνας, 69 άνθρωποι ηλικίας επτά έως 40 ετών εντοπίστηκαν δεμένοι με αλυσίδες», δήλωσε ο Σανούσι Μπούμπα εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κατσίνα.

«Άλλα θύματα είχαν υποστεί απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά», πρόσθεσε.

«Ενημερωθήκαμε ότι οι κρατούμενοι εδώ είναι περισσότεροι από 300 και εξαιτίας της απάνθρωπης συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν, εξεγέρθηκαν χθες (Κυριακή)», εξήγησε ο ίδιος.

«Κάποιοι από τους κρατούμενους δραπέτευσαν, ενώ περίπου 60 άλλοι παρέμειναν στο σημείο», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον Μπούμπα, το σχολείο αυτό ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια από έναν μουσουλμάνο ιερωμένο 78 ετών, τον Μάλαμ Μπέλο Αμπντουλαχί Ούμαρ Αλμαζιράι, ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε τη διεύθυνση στον γιο του.

Στη βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, τα κορανικά σχολεία είναι πολλά, εξαιτίας της φτώχειας και της απουσίας δημόσιων υπηρεσιών.

Μια τοπική οργάνωση, η Muslim Rights Concern (MURIC), αναφέρει ότι περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά πηγαίνουν σε αυτά.

Τον Ιούνιο ο Μπουχάρι, που είναι ο ίδιος μουσουλμάνος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να τα απαγορεύσει, αλλά όχι αμέσως.

Μετά το περιστατικό στην Καντούνα ο Νιγηριανός πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε από τους φυλάρχους να συνεργαστούν με τις Αρχές ώστε να αποκαλύψουν «παράνομες πρακτικές που ισοδυναμούν με κακοποίηση παιδιών».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ